Έρχονται ρυθμίσεις για χρέη σε Εφορία και Ταμεία – «Ανάσα» για χιλιάδες πολίτες

  • Μέχρι την Παρασκευή αναμένεται να ψηφιστεί διάταξη για παράταση του εξωδικαστικού συμβιβασμού
  • Η υφυπουργός Οικονομικών επιβεβαίωσε ότι το υπουργείο εξετάζει αύξηση του πλήθους των δόσεων της πάγιας ρύθμισης
  • Ξεχωριστή ρύθμιση για όσους επαγγελματίες με χρέη σε ασφαλιστικά ταμεία ή την εφορία

«Ανάσα» σε εκατομμύρια οφειλέτες στο Δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση με ένα νέο πακέτο ρυθμίσεων.

Μέχρι την Παρασκευή αναμένεται να ψηφιστεί διάταξη για παράταση του εξωδικαστικού συμβιβασμού, με πολλές αλλαγές που αποσκοπούν  να άρουν εμπόδια στην αξιοποίησή της από ενδιαφερόμενους.

Σε δηλώσεις της άλλωστε η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου επιβεβαίωσε ότι το υπουργείο εξετάζει αύξηση του πλήθους των δόσεων της πάγιας ρύθμισης η οποία αφορά όλους τους φορολογούμενους. Η προοπτική αυτή δεν συνδέεται με τα σενάρια τα οποία επίσης τρέχουν και αφορούν μια νέα ρύθμιση σε έως και 120 δόσεις, η οποία θα αφορά επαγγελματίες.

Σε αυτό το μέτωπο, φως στις προωθούμενες αλλαγές ήρθαν να ρίξουν δηλώσεις της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου. Τα τελευταία σενάρια αφορούν σε μία ρύθμιση έως 120 δόσεων στα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και μια αντίστοιχη ρύθμιση για χρέη στην εφορία, η οποία θα έρθει να καλύψει τους επαγγελματίες εκείνους οι οποίοι εξαιρούνταν από τον εξωδικαστικό μηχανισμό επειδή είχαν κλείσει τα βιβλία τους.

Σήμερα η ρύθμιση δίνει 12 δόσεις για οφειλές από τρέχοντες φόρους ή 24 για οφειλές από έκτακτη αιτία (πχ φόρος κληρονομιάς). Αν και ο ακριβής αριθμός των δόσεων θα πρέπει να συμφωνηθεί το προσεχές διάστημα, επιδιώκεται να μπορεί να προσφέρει έως 100 ή 120 δόσεις, όπως ο εξωδικαστικός.

Ξεχωριστή ρύθμιση για όσους επαγγελματίες με χρέη σε ασφαλιστικά ταμεία ή την εφορία: στόχος είναι να καλύψει τους επιτηδευματίες οι οποίοι δεν μπορούν να ενταχθούν στον εξωδικαστικό, επειδή έχουν διακόψει τις εργασίες τους λόγω της κρίσης. Παρά τις σχετικές εξαγγελίες, ως τώρα δεν μπόρεσαν να ενταχθούν και αυτοί στον μηχανισμό που δίνει έως και 120 δόσεις. Λόγω των χρεών δεν μπορούν να κάνουν έναρξη στην εφορία, αλλά έτσι έχουν αποκλειστεί από τη ρύθιση και παραμένουν εκτός αγοράς ή λειτουργούν άτυπα («μαύρα») όπως πχ κουρείς που έχουν κλείσει το κομμωτήριο και δουλεύουν με ραντεβού στα σπίτια πρώην πελατών τους.

Διαβάστε περισσότερα