Έρευνα για το Μάτι: Στους υπόπτους και ο 65χρονος άνδρας που προκάλεσε την πυρκαγιά

  • Εξηγήσεις εκτός από τους 20 εμπλεκόμενους της ποινικής δικαιοσύνης θα κληθούν να δώσουν και άλλα 8 πρόσωπα
  • Τα εν λόγω άτομα θα λογοδοτήσουν ενώπιον της στρατιωτικής δικαιοσύνης
  • Προθεσμίες για να απολογηθούν πήραν την Τρίτη οι 20 ύποπτοι για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι

Ενώπιον των εισαγγελικών αρχών αναμένεται να προσέλθει τον Νοέμβριο ο 65χρονος άνδρας κάτοικος στο Νταού Πεντέλης, από το χέρι του οποίου ξεκίνησε η φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική, τη στιγμή που Προθεσμίες για την παροχή εξηγήσεων που τους ζητήθηκαν από τους εισαγγελείς που διενεργούν την έρευνα για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι έλαβαν την Τρίτη δια των συνηγόρων τους κληθέντες σε ανωμοτί καταθέσεις.

Αναλυτικότερα, εξηγήσεις όμως εκτός από τους 20 εμπλεκόμενους της ποινικής δικαιοσύνης θα κληθούν να δώσουν και άλλα 8 πρόσωπα, τα οποία θα λογοδοτήσουν ενώπιον της στρατιωτικής δικαιοσύνης. Μεταξύ των υπόπτων είναι και ο 65χρονος που φέρεται ότι ξεκίνησε την πυρκαγιά.

Σημειώνεται, ότι ανάμεσα σε όσους έλαβαν κλήσεις για ανωμοτί κατάθεση είναι και τα στελέχη αρμόδιων φορέων που μηνύθηκαν από συγγενείς των θυμάτων της πυρκαγιάς, όπως η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, ο δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης, ο δήμαρχος Ραφήνας Ευάγγελος Μπουρνούς, ο πρώην γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης, ο πρώην αρχηγός της Πυροσβεστικής Σωτήρης Τερζούδης, ο πρώην αρχηγός της ΕΛΑΣ Κωνσταντίνος Τσουβάλας και άλλα στελέχη της πολιτικής προστασίας, της ΕΛΑΣ, της πυροσβεστικής και του Λιμενικού. Στην Εισαγγελία εμφανίστηκε αυτοπροσώπως ο δήμαρχος Ραφήνας Ευάγγελος Μπουρνούς, ο οποίος δήλωσε, μεταξύ άλλων, πως έκανε ότι ήταν δυνατό για να αποτραπεί η τραγωδία της 23ης Ιουλίου.

Οι εισαγγελείς περιλαμβάνουν στις κλητεύσεις που απέστειλαν όλους τους μηνυόμενους τους οποίους ελέγχουν για ενδεχόμενη διάπραξη αδικημάτων τόσο κακουργηματικού χαρακτήρα, όπως αυτά της έκθεσης σε κίνδυνο ή της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο κ.α, όπως αποδίδονται στις μηνύσεις συγγενών θυμάτων της πυρκαγιάς, όσο και πλημμεληματικού που αφορούν πράξεις ή παραλείψεις στο πλαίσιο των καθηκόντων τους.

Η διερεύνηση του ενδεχόμενου διάπραξης αδικημάτων σε βαθμό κακουργήματος είναι αναγκαστική για τους εισαγγελείς, εφόσον αυτά καταλογίζονται στις μηνύσεις που κατατέθηκαν, ανεξαρτήτως αν τα στοιχεία της έρευνας τους φαίνεται να συντείνουν στην απόδοση ευθυνών με την απαγγελία συγκεκριμένων αδικημάτων που εκτιμάται ότι δεν αφορούν κακουργηματικές πράξεις.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, όπως αναφέρουν εισαγγελικές πηγές, με την ολοκλήρωση της διαδικασίας των εξηγήσεων η δικογραφία που έχει σχηματιστεί θα διαβιβαστεί σε ανακριτή είτε αφορά κακουργήματα είτε πλημμελήματα.

Διαβάστε περισσότερα