Ένταση στο Αιγαίο: Ο Ακάρ… ρουκέτες και ο Τσαβούσογλου «ναι» σε διάλογο χωρίς προϋποθέσεις

Λίγη ώρα μετά τις προκλητικές δηλώσεις Ακάρ, ο οποίος εξήγγειλε ότι το Oruc Reis θα συνεχίζει τις έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, η «σκυτάλη» πέρασε στον ΥΠΕΞ της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο κ. Τσαβούσογλου τόνισε ότι η Άγκυρα είναι ανοιχτή στον διάλογο, αλλά χωρίς καμία προϋπόθεση, απαντώντας εμμέσως στη δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η μόνη διαφορά είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. «Αν κάποιοι θέτουν προϋποθέσεις στην Τουρκία, έχουμε κι εμείς προϋποθέσεις και αυτές οι προϋποθέσεις θα πρέπει να εκπληρωθούν», δήλωσε νωρίτερα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο Τούρκος υπουργός.

Ο Τσαβούσογλου δεν έδωσε καμία διευκρίνιση, επαναλαμβάνοντας μόνο ότι, στην ιδανική περίπτωση, οι συνομιλίες θα πρέπει να ξεκινήσουν χωρίς προϋποθέσεις.

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προέβη ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ.

Την ώρα που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήριζε ως θετική ενέργεια την επιστροφή του Oruc Reis στην Αττάλεια, σύμφωνα με την εφημερίδα Sabah ο Τούρκος υπουργός Άμυνας δήλωσε:

«To Oruc Reis θα συνεχίσει τις έρευνες του στην περιοχή, σύμφωνα με το πλάνο μας. Δεν εγκαταλείπουμε τα δικαιώματά μας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ο Ακάρ, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στο θέμα των «στρατιωτικοποιημένων ελληνικών νησιών» και ζήτησε την «αποστρατιωτικοποίηση του Καστελόριζου».

Διαβάστε περισσότερα