Ένα συγγνώμη που άργησε… μισό αιώνα – «Λυπάται» η αστυνομία της Νέας Υόρκης για την εισβολή στο Stonewall

Ο Ιούνιος έχει αναδειχθεί ως ο μήνας της ΛΟΑΤΚΙ περηφάνιας και έτσι, εκτός από το Pride, υπάρχουν διάφορες εκδηλώσεις.

Με αφορμή την εισβολή στο γκέι κλαμπ Stonewall το 1969, κάθε Ιούνιο, συνήθως γύρω στις 28 του μηνός, οργανώνονται πλέον σε όλον τον κόσμο οι παρελάσεις gay pride. Φέτος οι οργανωτές αναμένουν ότι στη Νέα Υόρκη θα βρεθούν 4 εκατομμύρια άνθρωποι για την World Pride, μια διεθνή παρέλαση για την 50η επέτειο από την εξέγερση του Stonewall.

Η ετήσια παρέλαση gay pride στην πόλη της Νέας Υόρκης θα διεξαχθεί φέτος στις 30 Ιουνίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο αρχηγός της αστυνομίας της Νέας Υόρκης ζήτησε την Πέμπτη 6 Ιουνίου συγγνώμη για την επιδρομή των αρχών, πριν από μισό αιώνα, στο γκέι μπαρ Stonewall Inn –η οποία στάθηκε αφορμή για τη γέννηση του σύγχρονου κινήματος για τα δικαιώματα των ΛΟΑΔ– χαρακτηρίζοντας το επεισόδιο αυτό ως «παρενόχληση που ήταν “καθαρά και ξάστερα, λάθος».

Οι θαμώνες του μπαρ αντιστάθηκαν στην επιδρομή, στις 28 Ιουνίου 1969. Το γεγονός αυτό οδήγησε στην οργάνωση πρωτοφανών διαδηλώσεων για τα δικαιώματα των λεσβιών, των ομοφυλόφιλων, τον αμφιφιλόφυλων και των διαφυλικών ανθρώπων στους δρόμους του Γκρίνουιτς Βίλατζ, έξω από το Stonewall.

«Αυτό που συνέβη δεν θα έπρεπε να έχει συμβεί. Οι ενέργειες της αστυνομίας της Νέας Υόρκης ήταν λανθασμένες, καθαρά και ξάστερα», είπε ο Τζέιμς Ο’Νιλ. «Οι ενέργειες και οι νόμοι ήταν μεροληπτικοί και καταπιεστικοί και για αυτό, ζητώ συγγνώμη», πρόσθεσε.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ)

Διαβάστε περισσότερα