Έλεγχος της φοροδιαφυγής μέσω δαπανών όπως στις… ΗΠΑ – Τι αλλάζει στις δηλώσεις

Προσυμπληρωμένες θα είναι φέτος όλες οι δηλώσεις με τις βασικές δαπάνες των νοικοκυριών, καθώς η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) στοχεύει να πατάξει τη φοροδιαφυγή, βάσει του μοντέλου του αμερικάνικου ΣΔΟΕ, του IRS.

Εκεί δεν δίνεται πολλή σημασία στο δηλωθέν εισόδημα του κάθε φορολογούμενου, αλλά στις δαπάνες του, οι οποίες στην συντριπτική τους πλειοψηφία γίνονται με ηλεκτρονικό τρόπο.

Στις ΗΠΑ η ασυμβατότητα εισοδήματος και δαπανών σημαίνει συναγερμό για φοροδιαφυγή, κάτι που θεωρείται τρομερό αδίκημα.

Παράλληλα με τις δηλωμένες νόμιμες φανερές δαπάνες, αν υπάρχει υποψία για κάποιον που έχει φορολογική κατοικία στις ΗΠΑ, το IRS έχει την εξουσία να ελέγξει δαπάνες της οικογένειας συγγενών συνεργατών, εμβάσματα στο εξωτερικό, κινήσεις λογαριασμών πριν τον παραπέμψει για φοροδιαφυγή. Μάλιστα τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα καθώς το εισόδημα που δεν δαπανάται φορολογείται.

Οι αλλαγές που κάνει φέτος η ΑΑΔΕ είναι να ελέγχει και να προ-συμπληρώνει στο βασικό έντυπο της δήλωσης, το Ε1, όλες τις δαπάνες και όχι μόνο αυτές που γίνονται με ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Πώς θα λειτουργήσει

Οι δαπάνες αυτές αφορούν στα ποσά από λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης, κινητής και σταθερής τηλεφωνίας, δίδακτρα, ασφάλιστρα ζωής, νοσήλια, δάνεια και πιστωτικές κάρτες καθώς και τα ποσά των εισοδημάτων που αποκόμισαν πέρυσι από επενδύσεις σε μετοχές, ομόλογα και άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα, τα οποία θα έπρεπε να δηλώνονται έτσι κι αλλιώς.

Αν υπάρξουν αποκλίσεις του συνολικού ποσού των δαπανών από τα δηλωθέντα εισοδήματα, θα πραγματοποιούνται επιπλέον έλεγχοι στους τραπεζικούς λογαριασμούς. Στη συνέχεια αν οι δαπάνες δεν δικαιολογούνται ούτε από την αποταμίευση του φορολογούμενου, το ποσό των δαπανών που υπολείπεται του δηλωθέντος εισοδήματος, τότε αυτό ανάλογα με το ύψος του θα θεωρείται προσαύξηση εισοδήματος και θα φορολογείται με συντελεστή από 22% έως και 45%.

Σε αυτό θα πρέπει να υπολογίζεται και ένα πρόστιμο για φοροδιαφυγή.

Κίνδυνοι

Ωστόσο, υπάρχουν κάποια σημεία τα οποία δεν έχουν διευκρινιστεί επαρκώς, με κίνδυνο να γίνουν αδικίες εις βάρος των φορολογούμενων. Για παράδειγμα οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ μπορεί να χρεώνονται σε ένα άτομο, ακόμα κι αν πρόκειται για τριώφορο σπίτι με έναν μετρητή στο οποίο νοικιάζονται οι δύο όροφοι. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να γίνεται διασταύρωση με τα ενοικιαστήρια για να μην πληρώσει κάποιος άδικα επιπλέον φόρο.

 

Πάντως πολλές συναλλαγές γίνονται με μετρητά χωρίς αποδείξεις, με αποτέλεσμα το μερίδιο των δαπανών που έχει υποχρεωτική απόδειξη να είναι περίπου το 30%, το οποίο μπορεί να καλυφθεί με το δηλωθέν εισόδημα του φορολογούμενου.

Πηγή: Έλεγχος της φοροδιαφυγής μέσω δαπανών όπως στις… ΗΠΑ – Τι αλλάζει στις δηλώσειςaltsantiri

Διαβάστε περισσότερα