Έκτακτη σύγκληση του Αραβικού Συνδέσμου τη Τρίτη για τη Λιβύη

Μετά από αίτημα του Καΐρου, ο Αραβικός Σύνδεσμος θα πραγματοποιήσει αύριο, Τρίτη, έκτακτη συνάντηση με θέμα την κατάσταση στη Λιβύη, όπως ανακοίνωσε η παναραβική οργάνωση που εδρεύει στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα.

Επί τάπητος θα τεθούν οι συμφωνίες που υπέγραψε η κυβέρνηση της Τρίπολης με την Άγκυρα οι οποίες προβλέπουν καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών και στρατιωτική στήριξη.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί σε επίπεδο μόνιμων αντιπροσώπων «για να εξετάσει την εξέλιξη της κατάστασης στη Λιβύη και τους κινδύνους κλιμάκωσης που θα μπορούσαν να απειλήσουν τη σταθερότητα της Λιβύης και της περιοχής», σύμφωνα με το δελτίο τύπου.

Ο αιγύπτιος πρόεδρος, Αμπντελ Φάταχ αλ Σίσι κατήγγειλε στις 17 Δεκεμβρίου οποιαδήποτε ενέργεια ελέγχου της γειτονικής Λιβύης, δύο ημέρες μετά από τη συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ του τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Φάγιεζ αλ Σάρατζ, επικεφαλής της λιβυκής κυβέρνησης εθνικής ενότητας (GNA).

«Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να ελέγξει τη Λιβύη (…) αυτό είναι ζήτημα εθνικής ασφάλειας για την Αίγυπτο», δήλωσε ο Σίσι.

Και σήμερα, ο αιγύπτιος πρόεδρος σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν, αναφέρθηκε «στους κινδύνους μιας στρατιωτικής κλιμάκωσης».

Πηγή: Έκτακτη σύγκληση του Αραβικού Συνδέσμου τη Τρίτη για τη Λιβύηaltsantiri

Διαβάστε περισσότερα