Άλμα στη Wall Street μετά τις προσδοκίες για το νέο φάρμακο για τον κορονοϊό

Άλμα κατέγραψε την Τετάρτη (29/04) η Wall Street μετά τις προσδοκίες για το νέο φάρμακο για το νέο κορονοϊό, αλλά και τη δέσμευση της Fed για μηδενικά επιτόκια μέχρι να ανακάμψει η οικονομία. Έτσι, o Dow Jones ενισχύθηκε κατά 2,21% ή 532 μονάδες, στις 24.633, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο κατά 2,66% στις 2.939 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα κατά 3,57% στις 8.914 μονάδες.

Fed: Διατηρεί τα μηδενικά επιτόκια

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ δεσμεύτηκε να διατηρήσει τα επιτόκια στα σημερινά μηδενικά επίπεδα μέχρι η οικονομία να εισέλθει σε τροχιά ανάκαμψης για να επιτύχει τους στόχους για τον πληθωρισμό και την απασχόληση.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά το πέρας της διήμερης συνεδρίασης, η Fed τονίζει ότι είναι διατεθειμένη να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεση της για να βοηθήσει την οικονομία η οποία είναι αντιμέτωπη με σημαντικά ρίσκα από την πανδημία.

«Η Fed αναμένει να διατηρήσει τα επιτόκια σε αυτό το επίπεδο μέχρι να είναι βέβαιη ότι η οικονομία έχει ξεπεράσει τα τελευταία γεγονότα και βρίσκεται σε τροχιά να επιτύχει τον στόχο της πλήρης απασχόλησης και της σταθερότητας των τιμών», επισημαίνεται.

Η ανακοίνωση της Fed δημοσιεύτηκε μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι το ΑΕΠ των ΗΠΑ συρρικνώθηκε το πρώτο τρίμηνο κατά 4,8%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση από το 2008 και την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση.

Η κεντρική τράπεζα έχει ήδη παρέμβει με επιθετικό τρόπο για τη στήριξη της αμερικανικής οικονομίας, μειώνοντας τα επιτόκια, διογκώνοντας τον ισολογισμό της, συνάπτοντας συμφωνίες ανταλλαγής δολαρίων με άλλες κεντρικές τράπεζες και συγκροτώντας νέες πιστωτικές γραμμές για τη στήριξη των επιχειρήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα έγινε γνωστό πως «βουτιά» κατέγραψε η αμερικανική οικονομία το πρώτο τρίμηνο, καθώς τα αυστηρά μέτρα για την επιβράδυνση της εξάπλωσης του κορονοϊού παρέλυσαν τη χώρα, επίδοση που τερμάτισε μια δεκαετία ανάπτυξης για τις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) μειώθηκε με ετήσιο ρυθμό 4,8% την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου ύστερα από αύξηση με ρυθμό 2,1% τους τρεις τελευταίους μήνες του 2019.

(πληροφορίες από naftemporiki.gr)

Πηγή: Άλμα στη Wall Street μετά τις προσδοκίες για το νέο φάρμακο για τον κορονοϊόaltsantiri

Διαβάστε περισσότερα