«Χαμένη» πόλη του Μεγάλου Αλεξάνδρου ανακαλύφθηκε μετά από 2.000 χρόνια (εικόνες)

  • Η πόλη ήταν «χαμένη» για περισσότερα από 2.000 χρόνια
  • Στην ίδια περιοχή έχουν βρεθεί ελληνικά νομίσματα και αγάλματα

Μία «χαμένη» πόλη, η οποία πιστεύεται ότι ιδρύθηκε το 331 π.Χ. από τον Μέγα Αλέξανδρο εντοπίστηκε από αρχαιολόγους στο Ιράκ με τη βοήθεια φωτογραφιών από drone και αποχαρακτηρισμένων δορυφορικών εικόνων της CIA.

Σύμφωνα με τους βρετανικούς Times, oι αρχαιολόγοι κυριολεκτικά «σκόνταψαν» στην χαμένη πόλη ενώ παρατηρούσαν κατασκοπευτικές φωτογραφίες που είχαν ληφθεί δορυφορικά από την αμερικανική κυβέρνηση για στρατιωτικούς σκοπούς τη δεκαετία του 1960, αλλά ήταν απόρρητες μέχρι το 1996, οπότε αποχαρακτηρίστηκαν και δημοσιοποιήθηκαν.

Η Qalatga Darband, η οποία πιστεύεται ότι ιδρύθηκε το 331 π.Χ. από τον Μέγα Αλέξανδρο, ανακαλύφθηκε από μία ομάδα ιρακινών και βρετανών αρχαιολόγων, με επικεφαλής ειδικούς από το Βρετανικό Μουσείο.

Στην ίδια περιοχή έχουν βρεθεί ελληνικά νομίσματα και αγάλματα. Μεταξύ άλλων, εντοπίστηκαν ένα άγαλμα καθιστής θηλυκής φιγούρας, η οποία πιθανολογείται ότι είναι η Περσεφόνη, η ελληνική θεά της βλάστησης και σύζυγος του Άδη, θεού του κάτω κόσμου, και ένα γυμνό άγαλμα, το οποίο οι ειδικοί πιστεύουν πως απεικονίζει τον Άδωνι, θεϊκό σύμβολο της γονιμότητας.

Ο John MacGinnis, ο οποίος είναι ο επικεφαλής της ομάδας στο πεδίο ανέφερε στους Times: «Είναι ακόμη νωρίς, αλλά πιστεύουμε πως ήταν μια πόλη γεμάτη κόσμο, στον δρόμο από το Ιράκ προς το Ιράν».

πηγή