Χέρι – χέρι συνεχίζουν Μέρκελ και Ζεεχόφερ, βρήκαν τη «χρυσή τομή» (εικόνες)

  • Σε συμβιβασμό κατέληξαν το βράδυ της Δευτέρας Μέρκελ και Χορστ Ζεεχόφερ
  • Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στη δημιουργία κλειστών κέντρων ασύλου στα γερμανικά σύνορα
  • Εκεί θα εξετάζονται με ταχείες διαδικασίες οι αιτήσεις ασύλου και, σε περίπτωση απόρριψης, θα γίνονται άμεσα οι επαναπροωθήσεις
  • Παραμένει στο υπουργείο Εσωτερικών ο Χορστ Ζεεχόφερ
  • Για «πάρα πολύ βιώσιμη λύση», έκανε λόγο τώρα ο κυβερνητικός εταίρος της Μέρκελ
  • «Καλός συμβιβασμός μετά από σκληρή πάλη», σχολίασε η γερμανίδα Καγκελάριος

«Λευκός καπνός» βγήκε από τη συνάντηση των κυβερνητικών εταίρων στη Γερμανία, με φόντο το προσφυγικό. Η Άγκελα Μέρκελ και ο επικεφαλής του CSU, Χορστ Ζεεχόφερ, έδωσαν τα χέρια για συμβιβασμό, κατόπιν μαραθώνιων διαβουλεύσεων, προκειμένου να εκτονωθεί η ενδοκυβερνητική κρίση που είχε ξεσπάσει για το μεταναστευτικό, βάζοντας «φρένο» στους κυβερνητικούς «τριγμούς».

«Συμφωνήσαμε», διαμήνυσε ο υπουργός Εσωτερικών και επικεφαλής της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης και έκανε λόγο για μια «πάρα πολύ βιώσιμη λύση», αναφερόμενος στην δημιουργία κλειστών κέντρων ασύλου κοντά στα γερμανικά σύνορα.

Οι δύο πλευρές φέρονται να συμφωνούν στην δημιουργία κλειστών κέντρων ασύλου στα γερμανικά σύνορα, όπου θα εξετάζονται με ταχείες διαδικασίες οι αιτήσεις ασύλου και, σε περίπτωση απόρριψης, θα γίνονται άμεσα οι επαναπροωθήσεις. Ο συμβιβασμός, σύμφωνα με την εφημερίδα, προβλέπει και παραμονή του κ. Ζεεχόφερ στο υπουργείο.

Όπως αναφέρεται στην ηλεκτρονική σελίδα της γερμανικής εφημερίδας, αυτό που συζητήθηκε αρκετά αφορά την δημιουργία «ζωνών τράνζιτ» στην Βαυαρία, όπου θα εγκαθίστανται προσωρινά οι αιτούντες άσυλο. Εκεί θα ακολουθείται γρήγορη διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων, αλλά οι πρόσφυγες δεν θα έχουν δικαίωμα να εγκαταλείψουν τα κέντρα και, εάν το αίτημά τους απορρίπτεται, θα γίνεται άμεσα η επαναπροώθησή τους.

Η συγκεκριμένη πρόταση είχε συζητηθεί ήδη το 2015, αλλά τότε είχε απορριφθεί από τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD). Σύμφωνα με πληροφορίες της Bild από το SPD, μια τέτοια λύση πλέον «δεν αποκλειόταν».

«Καλός συμβιβασμός μετά από σκληρή πάλη»

«Πιστεύω ότι έπειτα από σκληρή πάλη και δύσκολες μέρες βρήκαμε έναν καλό συμβιβασμό», δήλωσε η Μέρκελ, ανακοινώνοντας την συμφωνία με τον κυβερνητικό της εταίρο, την Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU). «Θα εγκαταστήσουμε στην Γερμανία κέντρα τράνζιτ. Έτσι διατηρείται ακριβώς το πνεύμα της εταιρικότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ταυτόχρονα γίνεται ένα αποφασιστικό βήμα για την αποκατάσταση της τάξης στην δευτερογενή μετανάστευση», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Σόιμπλε. Λίγο πριν από την κρίσιμη συνάντηση, ο Σόιμπλε προειδοποίησε πως το συντηρητικό μπλοκ κρέμεται στο «χείλος της αβύσσου»κάτι όμως που δεν έδειξε να συμμερίζεται ο κυβερνητικός εταίρος, ο οποίος και αυτός πριν τη συνάντηση προχώρησε σε δηλώσεις.

«Το άτομο που ανέβασα στη σέλα, τώρα με πετάει», έλεγε ο Ζεεχόφερ

«Δεν θα αφήσω να με απολύσει μια Καγκελάριος η οποία είναι Καγκελάριος μόνο χάρη σε μένα», υποστήριζε πριν τη συνάντηση με τη Μέρκελ ο υπουργός Εσωτερικών και Αρχηγός της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU), συνεχίζοντας: Βρίσκομαι σε μια κατάσταση η οποία είναι για μένα αδιανόητη. Το άτομο το οποίο βοήθησα να ανέβει στη σέλα, με πετάει τώρα έξω. Μπορώ να μείνω σε μια θέση, αν η βασική γραμμή δεν είναι σωστή;»

πηγή