Τσακαλώτος: Τουλάχιστον 1,1 δισ. το κοινωνικό μέρισμα

  • Σκοπός είναι να διατεθεί σε κοινωνικούς σκοπούς σε πολίτες που αντιμετωπίζουν ακραία φτώχεια
  • ο Ευ. Τσακαλώτος προανήγγειλε τουλάχιστον τέσσερις εξόδους στις αγορές έως τη λήξη του προγράμματος
  • “Υπάρχει βούληση, να ολοκληρωθεί η γ’ αξιολόγηση έως τον σχηματισμό της νέας γερμανικής κυβέρνησης”, πρόσθεσε

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, προανήγγειλε διανομή τουλάχιστον 1,1 δισεκατομμυρίου ευρώ από την υπέρβαση του πρωτογενούς πλεονάσματος ενώ περιέγραψε και τους τομείς που θα διανεμηθούν τα ποσά.

Σύμφωνα με τον υπουργό, το μεγαλύτερο μέρος θα δοθεί για κοινωνικούς σκοπούς, σε πολίτες που αντιμετωπίζουν ακραία φτώχεια, αλλά και σε «κομμάτι των μεσαίων τάξεων», αφήνοντας ανοικτό να διανεμηθεί σε νέους και σε ανέργους. Δήλωσε ότι θα υπάρξουν κριτήρια για να καλύψουν όλες τις κατηγορίες, προσθέτοντας πως ένα άλλο μέρος «θα δοθεί σε οργανισμούς που χρωστάμε», εννοώντας προφανώς την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου.

«Συμφωνήσαμε με τους θεσμούς για το μέγεθος του μερίσματος και για την κατανομή», τόνισε και συνέχισε λέγοντας πως απομένει η παραμετροποίηση, «για το πόσα θα λάβει μια οικογένεια με παιδιά ή χωρίς παιδιά».

Σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ1, ο κ. Τσακαλώτος προανήγγειλε παράλληλα τουλάχιστον τέσσερις εξόδους στις αγορές έως τη λήξη του προγράμματος, καθώς και μίνι εξόδους έως την ολοκλήρωσης της γ’ αξιολόγησης με στόχο να καταστούν πιο ελκυστικά τα ελληνικά ομόλογα και να αντληθεί ρευστότητα. «Το θέμα είναι να έχουμε πρόσβαση στις αγορές όταν θα βγούμε από το πρόγραμμα», είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με την γ’ αξιολόγηση, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι υπάρχει βούληση, αυτή να ολοκληρωθεί έως τον σχηματισμό της νέας γερμανικής κυβέρνησης, προκειμένου η Ελλάδα να μην αποτελεί πρόβλημα και να συμμετάσχει στις συζητήσεις που θα ακολουθήσουν για το χρέος, την έξοδο από το πρόγραμμα και τη συμμετοχή ή μη του ΔΝΤ.

Ακόμα, υπογράμμισε πως υπάρχει κλίμα επίλυσης των προβλημάτων από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές στις συζητήσεις, καθώς, παρά τις όποιες διαφωνίες, έχει γίνει κατανοητό ότι η Ελλάδα έχει χρονοδιάγραμμα για να βγει από το πρόγραμμα. Ερωτηθείς για το εάν θα αλλάξει η στάση της γερμανικής πλευράς στην περίπτωση που ο νέος υπουργός Οικονομικών είναι από το κόμμα των Φιλελευθέρων, απάντησε πως αυτός μάλλον θα ασχοληθεί περισσότερο με το εσωτερικό της Γερμανίας και ότι «η γενική κατεύθυνση της Μέρκελ να εμπλακεί σοβαρά με την “ατζέντα Μακρόν” δεν θα αλλάξει».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

πηγή