Το Σάββατο η τελετή έναρξης του 35ου Αυθεντικού Μαραθώνιου της Αθήνας

Η τελετή έναρξης και η Αφή Φλόγας του Μαραθωνίου θα πραγματοποιηθούν αύριο Σάββατο μεσημέρι (12:30-14:00) στο πλαίσιο του 35ου Αυθεντικού Μαραθώνιου της Αθήνας, ο οποίος θα διεξαχθεί την Κυριακή 12 Νοεμβρίου.

Η τελετή θα πραγματοποιηθεί στον Τύμβο του Μαραθώνα, ενώ θα ακολουθήσει λαμπαδηδρομία μέχρι την ιστορική αφετηρία του Μαραθωνίου δρόμου και το άναμμα εκεί του βωμού της Φλόγας.

Η Φλόγα του Μαραθωνίου της Αθήνας θα ανάψει στην καρδιά του αρχαιολογικού χώρου του Τύμβου του Μαραθώνα, όπου έχουν ταφεί οι νεκροί της ιστορικής Μάχης.

Το δρώμενο που θα γίνει κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης βασίζεται σε κείμενα του Ηροδότου και «ντύνεται» με πρωτότυπη μουσική από ομάδα κρουστών και παραπέμπει σε εικόνες μάχης, καθώς, παράλληλα με την αφήγηση, δέκα ηθοποιοί σπαθογραφούν.

Τη σκυτάλη παίρνει μια γυναίκα – σύμβολο της μητέρας που γεννά πολεμιστές και πρωταθλητές – η οποία τραγουδά ένα παραδοσιακό τραγούδι, για να ακολουθήσει ένας χορός 20 ατόμων που αντιπροσωπεύουν την πορεία και τον Μαραθώνιο του σύγχρονου ανθρώπου, αναζητώντας το φως που πάντα τους οδηγεί στο όραμά τους.

Σ’ αυτήν την αναζήτηση -και ενώ έχει ακινητοποιηθεί ο χορός- εμφανίζεται ο Ημεροδρόμος με τη φλόγα, σύμβολο θάρρους και ελπίδας από την αρχαιότητα έως σήμερα, φέρνοντας τα μηνύματα του Τύμβου των πεσόντων, αλλά και των νικητών στην Αθήνα. Μόλις ανάψει με τη φλόγα τον βωμό οι σύγχρονοι μαραθωνοδρόμοι ανακτούν τον ρυθμό στην κίνησή τους και συγχρονίζονται ομαδικά, συμβολίζοντας τη δύναμη της θέλησης που επιτρέπει στον καθημερινό δρομέα να διανύσει με επιτυχία τον καθημερινό αγώνα του.

Σειρά έχει η λαμπαδηδρομία που πραγματοποιείται ως τον Βωμό δίπλα στην Ιστορική Αφετηρία με τη συμμετοχή σχολείων, κοινωνικών φορέων, προσωπικοτήτων από την ελληνική και διεθνή σκηνή της πολιτικής, του αθλητισμού και του πολιτισμού.

Τη Μαραθώνια Φλόγα θα παραλάβουν φέτος από τον Τύμβο και από το χέρι της παγκόσμιας πρωταθλήτριας Μαραθωνίου, Ρόουζ Τσελίμο (Μπαχρέιν), ο παλιός πρωταθλητής Ευρώπης στα 400μ με εμπόδια, Περικλής Ιακωβάκης, και η πρωταθλήτρια του ύψους στις κορασίδες, Παναγιώτα Δόση, ενώ στα τελευταία μέτρα της διαδρομής των 5 χλμ έως την αφετηρία τη φλόγα θα κρατήσουν η «ασημένια» Ολυμπιονίκης της Βαρκελώνης στα 10 χλμ, Έλενα Μέγιερ (Νότια Αφρική), και η πρωταθλήτρια του Μαραθωνίου, Γκλόρια Πριβιλέτζιο. Τον βωμό θα ανάψει η Μέρι Κεϊτάνι (Κένυα) που πρώτευσε στον Μαραθώνιο του Λονδίνου, σημειώνοντας νέο παγκόσμιο ρεκόρ στις γυναίκες.

Η τελετή θα πραγματοποιηθεί παρουσία εκπροσώπων της ελληνικής Πολιτείας, της Διεθνούς Ένωσης Μαραθωνίων Δρόμων (AIMS), με τη συμμετοχή των Δήμων της μαραθώνιας διαδρομής και βεβαίως των Δήμων Μαραθώνα και Αθήνας και με την υποστήριξη του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού.

Δεδομένου δε ότι η Φλόγα του Μαραθωνίου έχει πλέον καθιερωθεί ως σύμβολο της ΑIMS, ταξιδεύει κάθε χρόνο στον κόσμο υπενθυμίζοντας τις αξίες του Μαραθώνιου κινήματος και γι’ αυτό παραδίδεται μετά το πέρας της τελετής στους Μαραθωνίους που την ζητούν κάθε χρόνο, με αποτέλεσμα ως σήμερα μεταξύ άλλων να έχει ταξιδέψει από τη Βοστώνη και το Τορόντο ως τη Σανγκάη, τη Βομβάη και τον Νότιο Πόλο.

Οι συντελεστές της τελετής αφής της Μαραθώνιας Φλόγας:

Αφήγηση: Δημήτρης Λιγνάδης
Τραγούδι: Χριστίνα Μαξούρη
Ημεροδρόμος: Γιώργος Παπαδόπουλος

Συντελεστές:
Ιδέα – Σκηνοθεσία: Φωκάς Ευαγγελινός
Επεξεργασία κειμένου: Αντώνης Σολωμού
Μουσική: Άγγελος Τριανταφύλλου
Ενδυματολόγος: Ελλη Παπαγεωργακοπούλου
Κρουστά: Μιχάλης Κλαπάκης
Σπαθογραφία: Κωνσταντίνος Μπουμπούκης
Βοηθός Ενδυματολόγου: Τζίνα Ηλιοπούλου

πηγή