Το «αντίο» του πολιτικού κόσμου στον Χέλμουτ Κολ

O πρώην καγκελάριος της Γερμανίας και «πατέρας» της ενοποίησής της, Χέλμουτ Κολ, πέθανε «σήμερα το πρωί στην οικία του στο Λούντβιχσχάφεν» στη νοτιοδυτική Γερμανία, σε ηλικία 87 ετών όπως μετέδωσε η εφημερίδα BILD.

Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος εκφράζει τα συλλυπητήρια του για τον θάνατό του.

Ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Κολ ήταν «η ίδια η ουσία της Ευρώπης» επισήμανε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αντιδρώντας στην είδηση του θανάτου του.

«Ο θάνατος του Χέλμουτ Κολ με λυπεί βαθύτατα. Ο μέντοράς μου, ο φίλος μου, η ίδια η ουσία της Ευρώπης. Θα μας λείψει πάρα πολύ» έγραψε ο Γιούνκερ σε μήνυμα που ανάρτησε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, ο πρεσβύτερος, απέτισε φόρο τιμής στον πρώην καγκελάριο της Γερμανίας Χέλμουτ Κολ, κάνοντας λόγο για «έναν αληθινό φίλο της ελευθερίας» και «ένα από τους σπουδαιότερους ηγέτες της μεταπολεμικής Ευρώπης», αντιδρώντας στην είδηση του θανάτου του.

«Ο Χέλμουτ ήταν ένας βράχος, και σταθερός και δυνατός», δήλωσε με ανακοίνωσή του ο 41ος πρόεδρος των ΗΠΑ από το 1989 έως το 1993, περίοδο επανένωσης της Γερμανίας.

Ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων, Guy Verhofstadt με μήνυμά του στο twitter ανέφερε πως ο Χέλμουτ Κολ ήταν ο αρχιτέκτονας στης γερμανικής επανένωσης και ένας αληθινός Ευρωπαίος.

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοβ έστειλε τα συλλυπητήρια του στην οικογένεια του Κολ και τον χαρακτήρισε ως μία φοβερά σημαντική προσωπικότητα της σύγχρονης Ευρώπης.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, σημείωσε πως ο Κολ εκπροσώπησε την ειρήνη και την ευρωπαϊκή ιδέα.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι με ανάρτησή του στο twitter, δήλωσε πως ο Κολ ήταν ένας οραματιστής που υπερασπίστηκε την ενότητα στην Ευρώπη.