Τούρκος βουλευτής ζητά πόλεμο με την Ελλάδα για τα νησιά του Αιγαίου (εικόνες)

Διαξιφισμοί σε υψηλούς τόνους στην τουρκική Βουλή με αποκορύφωμα τον τούρκο βουλευτή, Οζτούρκ Γιλμάζ, ο οποίος ζήτησε… πολεμική σύρραξη με την Ελλάδα για να καταλάβει η Τουρκία τα νησιά του Αιγαίου. Όλα αυτά στη συζήτηση επί του προϋπολογισμού. Στην ίδια συζήτηση, την περασμένη Τρίτη, τούρκοι βουλευτές πιάστηκαν στα χέρια εντός του κοινοβουλίου όταν πάλι η συζήτηση ξέφυγε και πέρασε στα ελληνο-τουρκικά.

Δείτε επίσης: «Ρινγκ» έγινε η τουρκική Βουλή: Ξύλο μεταξύ βουλευτών για τον προϋπολογισμό (video)

Όλα ξεκίνησαν με αφορμή την ομιλία του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στη βουλή για τον προϋπολογισμό. Ο κ. Τσαβούσογλου, απαντώντας στην αξιωματική αντιπολίτευση, αναφέρθηκε στα νησιά του Αιγαίου κάνοντας λόγο για “τρεις εναλλακτικές που υπάρχουν”, κατά την Άγκυρα, για την επίλυση του θέματος.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη, ο Τσαβούσογλου κάλεσε την αντιπολίτευση να συνεργαστεί για την εξεύρεση μίας λύσης στο θέμα αντί να «χτυπάει» την κυβέρνηση.

«Όταν αυτό το ζήτημα τέθηκε νωρίτερα στην ατζέντα, είπα στους αντιπροέδρους των κομμάτων “αυτό είναι σημαντικό ζήτημα και έχει να κάνει με την εθνική πολιτική”. Γι’ αυτό να μην ασκούμε πατριδοκαπηλία σε ένα τέτοιο ζήτημα. Αν το κάνετε, αυτό ζημιώνει τα προηγούμενα κόμματα που δεν έκαναν τίποτα για αυτό, όχι το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP). Μάλιστα πρότεινα να κάνουμε συζήτηση κεκλεισμένων των θυρών και να ενημερώσω τους αρχηγούς των κομμάτων. Πότε με καλέσατε; Είμαι έτοιμος να έρθω όποτε με καλέσουν οι αρχηγοί. Έπειτα από την κρίση των Ιμίων το 1996, δεν έγινε καμία αλλαγή όσον αφορά το νομικό στάτους των νησιών. Όλα έγιναν πριν. Άρα, επί του θέματος αυτού υπαίτιος δεν είναι το AKP. Ναι, να το λύσουμε, αλλά να μην λέτε ψέματα ότι αυτά τα νησιά καταλήφθηκαν κατά τη διακυβέρνηση του AKP».

Ωστόσο, τα λεγόμενα του Τσαβούσογλου πυροδότησαν σφοδρές αντιδράσεις, κυρίως στους βουλευτές του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP). Τότε, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας πρόσθεσε: «Ο δικός σας ο αντιπρόεδρος ήταν εκείνος που είπε ότι αυτά (τα νησιά) καταλήφθηκαν κατά την περίοδο του Ατατούρκ. Δεν το είπα εγώ. Πρέπει να αποφασίσουμε πώς θα επιλύσουμε αυτά τα προβλήματα συζητώντας με την Ελλάδα. Τρεις εναλλακτικές υπάρχουν:

1) Ή να τα βρούμε λύση μέσω της διπλωματίας.
2) Ή να προσφύγουμε στο διεθνές δικαστήριο.
3) Ή να στείλουμε στρατό και να πάρουμε τα νησιά».

Ο Τσαβούσογλου συνέχισε λέγοντας: “Εμείς συνεχίζουμε τη διπλωματία με την Ελλάδα. Αν δεν συμφωνήσουμε, η βουλή θα αποφασίσει για τις εναλλακτικές και εμείς θα τις εφαρμόσουμε. Όμως αυτό είναι εθνική πολιτική. Αυτό δεν είναι ένα ζήτημα που θα συζητηθεί στους διαδρόμους και που θα χρησιμοποιηθεί για να φέρει κάποιον σε δύσκολη θέση. Δημιουργήσαμε μία ομάδα που αποτελείται και από στρατιωτικούς στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Συζητάμε το πρόβλημα και ποια βήματα μπορούμε να κάνουμε. Είναι πιο ωφέλιμο να μειώσουμε την ένταση ή να την αυξήσουμε; Αυτά είναι εθνικά θέματα και εμείς μπορούμε αντίστοιχα να γίνουμε πατριδοκάπηλοι. Είναι εύκολο να σας κατηγορήσω. Σας δείχνω τα έγγραφα, τα δίνω και σε άλλους και βλέπουμε ποιανού η υπογραφή υπάρχει σε αυτά. Όμως αυτό δεν είναι σωστό».

Οζτούρκ Γιλμάζ: Πόλεμο με την Ελλάδα

Τα λεγόμενα του Μεβλούτ Τσαβούσογλου προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του βουλευτή του CHP, Οζτούρκ Γιλμάζ, ο οποίος αναφέρθηκε και στα νησιά του Αιγαίου αλλά και στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

«Η Βουλή πρέπει να λάβει μία σημαντική απόφαση για τη διεθνή αναγνώριση της “ΤΔΒΚ”. Εμείς αναγνωρίσαμε την ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα της Παλαιστίνης, όμως από την άλλη πλευρά δεν πρέπει να σωπάσουμε στο ζήτημα της μη αναγνώρισης της “ΤΔΒΚ”», είπε ο Γιλμάζ.

Όσον αφορά τα νησιά του Αιγαίου, ο Γιλμάζ είπε: «Όσο εσείς δεν λέτε τίποτα για την κατάληψη αυτών των νησιών, η κατάληψη συνεχίζεται. Εδώ υπάρχει κατάληψη και δεν μπορεί να διαβιβάσετε ούτε μία ρηματική διακοίνωση. Όλοι ξέρουν ότι δεν μπορεί να λυθεί τίποτα με τις διερευνητικές συνομιλίες. Τότε τι πρέπει να κάνουμε; Λέτε “εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Αν το βάλουμε στην ατζέντα, τότε αρχίζει πόλεμος”, διαμήνυσε ο Γιλμάζ και συνέχισε εξίσου προκλητικά:

“Εσείς τα βάζετε με τη Ρωσία, την Ε.Ε. και φοβάστε την Ελλάδα; Κανείς δεν θέλει πόλεμο και η Ελλάδα δεν θα τολμήσει να πολεμήσει με εσάς», σημείωσε ο Οζτούρκ Γιλμάζ.

Πηγή: Αnt1news.gr

πηγή