Την Τετάρτη ξεκινούν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί

Σήμερα Δευτέρα στις 2 το μεσημέρι αναμένεται να γίνει η γενική συνέλευση των συμβολαιογράφων, στην οποία πρόκειται να αποφασιστεί το μέλλον των πλειστηριασμών, που ξεκινούν επίσημα την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου.

Οι συμβολαιογράφοι αναμένεται να λάβουν απόφαση για άρση της αποχής, η οποία επρόκειτο να ληφθεί στην γενική συνέλευση της προηγούμενης εβδομάδας, η οποία όμως δεν διεξήχθη λόγω αδυναμίας των μελών να προσεγγίσουν τον χώρο, από τον κόσμου που είχε συγκεντρωθεί και διαμαρτύρονταν κατά των πλειστηριασμών.

Δείτε επίσης: Στις 29 Νοεμβρίου οι πρώτοι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί

Ως ιδιαίτερα σημαντική για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων κρίνεται τόσο η έναρξη όσο και κανονικοποίηση και της διαδικασίας, καθώς θεωρείται ότι θα συμβάλλει στην ανάδειξη των “στρατηγικών κακοπληρωτών”. Στόχος είναι το σύστημα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, που τίθεται από το 2018 σε πλήρη εφαρμογή, να καλύπτει το 70% των διαδικασιών έως τον ερχόμενο Μάιο.

Δείτε επίσης: Εξαιρούνται από τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς σπίτια αξίας μέχρι 300.000 ευρώ

Σε πρώτη φάση, το ηλεκτρονικό σύστημα θα λειτουργεί μία φορά την εβδομάδα και όχι τρεις όπως προβλέπεται από τον νόμο. Η ημέρα αυτή θα είναι η Τετάρτη και οι υποψήφιοι πλειοδότες θα έχουν προθεσμία μέχρι τη Δευτέρα προκειμένου να εγγραφούν στο σύστημα και να καταθέσουν την εγγυητική επιστολή. Η διαδικασία δεν επηρεάζεται από την αποχή των συμβολαιογράφων σε αυτά τα στάδια, παρά μόνο κατά την διεξαγωγή του πλειστηριασμού.

Δείτε επίσης: Αυτεπάγγελτες διώξεις για «μπλόκα» σε πλειστηριασμούς και απειλές κατά συμβολαιογράφων

Εάν οι συμβολαιογράφοι προχωρήσουν, όντως, σε άρση της αποχής, η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα ανοίξει σε όσους πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις και θα διαρκέσει για 4 ώρες, κατά τις οποίες οι πλειοδότες θα καταθέτουν τις προσφορές τους, θα βλέπουν την υψηλότερη αλλά και τη θέση της δικής τους προσφοράς προκειμένου να αποφασίσουν ανάλογα για τις επόμενες κινήσεις τους.

(ΑΠΕ – ΜΠΕ)

πηγή