«Τέρματα, γύρω στον κόσμο» του Φραντς Ζισμπάουερ (εικόνες)

Μπορεί κανείς να καταλάβει πολλά για μια χώρα, βλέποντας το πώς αθλούνται οι κάτοικοί της. Ιδιαίτερα, από το πού παίζουν ποδόσφαιρο, τον επονομαζόμενο «βασιλιά των σπορ».

Η ιδέα για τη σειρά φωτογραφιών «Τέρματα, γύρω στον κόσμο» ήρθε στον φωτογράφο Φραντς Ζισμπάουερ (Franz Sußbauer) από τη γενέτειρά του, το Μόναχο. Η φωτογραφία ενός μικρού, καλά φροντισμένου γηπέδου ποδοσφαίρου τροφοδότησε την περιέργειά του για το πώς συναντώνται στην άθληση άνθρωποι σ’ όλον τον κόσμο. «Πώς είναι άλλα γήπεδα άθλησης, πώς μπορώ να τα συλλάβω με τη φωτογραφική μου μηχανή; Ποιες είναι οι διαφορές, τι τους ενώνει;» ήταν τα ερωτηματικά που γεννήθηκαν στο μυαλό του.

Ταξίδεψε σε πολλά γεωγραφικά μήκη και πλάτη. Από το Ομάν έως τη Μιανμάρ. Φωτογράφισε γήπεδα στην άμμο της ερήμου, γήπεδα σε τοπίο καλυμμένο από πάγο. Ανέλπιστα, τα τέρματα αναδείχθηκαν σημείο εστίασης του φακού του. «Το τέρμα είναι κάτι περισσότερο από το τετράγωνο πράγμα μέσα σ’ ένα γήπεδο ποδοσφαίρου» εξηγεί ο Φραντς. «Αντιπροσωπεύει έναν σκοπό, έναν στόχο. Μια ομάδα ανθρώπων προσπαθούν, μαζί, να τον πετύχουν. Η καταγωγή, οι θρησκευτικές πεποιθήσεις, το χρώμα, η κοινωνική θέση – όλα αυτά είναι άνευ σημασίας για το παιχνίδι. Μπορείς να πεις κάτι γι’ αυτούς που έφτιαξαν και συντηρούν τον χώρο άθλησης. Μπορείς να πεις πόσο σημαντικό είναι το παιχνίδι/τέρμα σ’ αυτούς. Είναι σαν μια ηχώ, ένας καθρέφτης των ποδοσφαιρικών ονείρων τους» καταλήγει.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

πηγή