Συγκινημένος ο Μίκης Θεοδωράκης στο πατρικό του στα Χανιά – Μίλησε για έρωτα και πολιτική (εικόνες – video)

Ο Μίκης Θεοδωράκης, το πρωί της Κυριακής, είχε την ευκαιρία να απολαύσει, μαζί με φίλους και συντοπίτες του, το πρώτο του κονσέρτο από μουσικούς του σχήματος Vamos Ensemble, στο πατρικό του σπίτι στον Γαλατά Χανίων.

Παρά το γεγονός ότι η εκδήλωση ήταν ιδιωτική, έξω από την αυλή είχαν συγκεντρωθεί παλιοί φίλοι και συγχωριανοί για να τον υποδεχτούν.

Ακολούθησε οκτάλεπτη συναυλία μέσα στο σπίτι και μετά την συγκινητική παρέμβαση του συνθέτη – επανάληψη του δεύτερου μέρους.

Ο μεγάλος δημιουργός μίλησε για τον έρωτα με την σύζυγό του Μυρτώ που το 1947 τον ενέπνευσε να συνθέσει το κονσέρτο και που διαρκεί μέχρι και σήμερα. «Ήμουνα ερωτευμένος. Ήμουν 20 χρονών. Τη Μυρτώ τη γνώριζα ένα χρόνο. Ο έρωτας που είχα με τη Μυρτώ ήταν καταλυτικός. Και τον έχω ακόμα. Και μόλις πάω στην Αθήνα, θα της πω τι έγινε τώρα εδώ». είπε.

«Να γυρίσουμε αριστερά το κουμπί της Ευρώπης»

Δηλώνοντας Ευρωπαίος πολίτης αλλά και σταθερά φιλοευρωπαϊστής ο Μίκης Θεοδωράκης, διαπίστωσε πως «Η Ευρώπη έχει ένα κουμπί. Το γυρνάς αριστερά και βλέπεις να γίνονται όλα αυτά τα δεινά που συμβαίνουν σήμερα. Το γυρνάς δεξιά κι έχεις μια άλλη, καλή Ευρώπη… Ή και το αντίθετο βέβαια. Εγώ σταθερά πιστεύω το αντίθετο. Αλλά ας μην μιλήσουμε πολιτικά».

Μουσείο Θεοδωράκη

Μετά το τέλος της τελετής, ο Δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας σε σύντομο χαιρετισμό του, τόνισε πως στόχος του Δήμου είναι η μετατροπή της οικίας σε μουσείο «Μίκη και Γιάννη Θεοδωράκη» και πως είναι σε εξέλιξη οι προσπάθειες για εύρεση χρηματοδότησης.

Πηγή: zarpanews.gr

πηγή