Συγκεντρώσεις και πορείες μαθητών σε όλη την Ελλάδα για την Παιδεία

Στους δρόμους βγήκαν σήμερα οι μαθητές σε όλη την Ελλάδα, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τα προβλήματα στην Παιδεία.

Θεσσαλονίκη

Στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης κατέληξε η διαμαρτυρία εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων σχολείων της Θεσσαλονίκης. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά στο άγαλμα του Ελ. Βενιζέλου και από εκεί κινήθηκαν με πορεία στο υπουργείο, όπου ανάρτησαν πανό και φώναξαν συνθήματα κατά του «νόμου Γαβρόγλου».

Εκπρόσωποι από την Ομοσπονδία Συλλόγων Γονέων και μαθητές ζήτησαν την επαρκή χρηματοδότηση για την ομαλή λειτουργία των σχολείων, αλλά και την συνέχιση του θεσμού της ενισχυτικής διδασκαλίας και της πρόσθετης διδακτικής στήριξης. Μαζί με τους εκπαιδευτικούς και τους δασκάλους ζήτησαν ακόμη την μείωση του αριθμού μαθητών ανά τμήμα, την διατήρηση των ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ και τους διορισμούς καθηγητών, ώστε να καλυφθούν κενά στην εκπαίδευση.

«Το νέο πρόγραμμα της Β’ Λυκείου θα μετατρέψει τα μαθήματα Άλγεβρας, Φυσικής, Χημείας, Πληροφορικής και ξένης γλώσσας από βασικά σε μαθήματα επιλογής. Παράλληλα, προβλέπονται συνενώσεις μαθημάτων επιλογής. Αυτό σημαίνει μείωση διδακτικών ωρών, μετακινήσεις εκπαιδευτικών, που ελλοχεύουν τον κίνδυνο ακόμη και για συγχωνεύσεις μικρών σχολείων» ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο πρόεδρος της Γ’ ΕΛΜΕ, Γιάννης Λαθήρας.

Λάρισα

Πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν μαθητές των ΕΠΑΛ της Λάρισας, διεκδικώντας να μην καταργηθεί καμία ειδικότητα στα ΕΠΑΛ.

Οι μαθητές έφτασαν μπροστά στην είσοδο της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Θεσσαλίας και διέκοψαν την κυκλοφορία των οχημάτων για λίγη ώρα, φωνάζοντας συνθήματα για την επαναλειτουργία των ολιγομελών τμημάτων των ΕΠΑΛ.

Παράλληλα υπό κατάληψη τελούν σήμερα κάποιες σχολικές μονάδες στη Λάρισα και στα Φάρσαλα, όπως είναι το 2ο Γενικό Λύκειο Λάρισας, το 1ο, 2ο, 4ο και 7ο ΕΠΑΛ Λάρισας και το ΕΠΑΛ Φαρσάλων.

Βόλος

Χιλιάδες μαθητές Λυκείων και Γυμνασίων του μείζονος Βόλου, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ελευθερίας και στη συνέχεια έκαναν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας της Μαγνησίας.

Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται για έλλειψη εκπαιδευτικών, υποχρηματοδότηση της εκπαίδευσης και σε ορισμένες περιπτώσεις, για τον μεγάλο αριθμό μαθητών ανά τάξη.

Η πορεία των μαθητών και των μαθητριών ήταν ειρηνική, αφού υπήρχε αυστηρή περιφρούρηση και επιτήρηση από τους συμμετέχοντες, ώστε να μην προκληθούν επεισόδια από εξωσχολικά άτομα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, από το πρωί βρίσκονται υπό κατάληψη 24 Γυμνάσια και Λύκεια του Βόλου, ενώ σε 4 συγκροτήματα οι μαθητές έκαναν αποχή από τα μαθήματά τους.

Σε δηλώσεις του, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Σωκράτης Σαββελίδης, τόνισε ότι έχει «καθιερωθεί» ανά την επικράτεια η πρώτη Δευτέρα του Νοέμβρη ως ημέρα σχολικών καταλήψεων και πρόσθεσε ότι πολλά από τα αιτήματα των μαθητών, συμπίπτουν με τα ζητήματα που η εκπαιδευτική κοινότητα έχει προωθήσει στο υπουργείο Παιδείας, με στόχο την επίλυσή τους.

Πάτρα και Πύργος

Συγκέντρωση στην πλατεία Γεωργίου της Πάτρας και πορεία προς τα γραφεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας, πραγματοποίησαν μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων της πόλης.

Στην συνέχεια, αντιπροσωπεία των μαθητών συναντήθηκε με τον αναπληρωτή διευθυντή και του μετέφεραν τα αιτήματά τους.

Όπως δήλωσαν οι μαθητές, «έχουμε βγει στους δρόμους για να διεκδικήσουμε, μεταξύ άλλων, την απαραίτητη χρηματοδότηση, ώστε τα σχολεία να λειτουργούν χωρίς προβλήματα».

Ανάλογη πορεία μαθητών πραγματοποιήθηκε σήμερα και στην πόλη του Πύργου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, σε εξέλιξη βρίσκονται καταλήψεις σε περίπου 30 γυμνάσια και λύκεια της Αχαΐας, σε 20 σχολεία της Ηλείας και σε πέντε της Αιτωλοακαρνανίας.

Τρίκαλα

Με συγκέντρωση των μαθητών στην πλατεία Ρήγα Φεραίου και στη συνέχεια πορεία μέσα από κεντρικούς δρόμους της πόλης, προς τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων, ολοκληρώθηκε η μαθητική κινητοποίηση στην πόλη των Τρικάλων.

«Παλεύουμε για ένα σχολείο δημόσιο και δωρεάν για όλα τα παιδιά, για σχολείο που να μορφώνει και όχι να εξοντώνει» τόνισαν οι μαθητές σχολείων του νομού Τρικάλων.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

πηγή