Στο εδώλιο σήμερα οι καθαιρεθέντες ηγέτες της Καταλονίας – Αρνείται να πάει ο Πουτσδεμόν

  • Κατηγορίες για διασπάθιση δημόσιου χρήματος, στάση και αποσχιστική δράση εναντίον μελών της καταλανικής κυβέρνησης
  • Ο Πουτσδεμόν έχει αρνηθεί να παρουσιαστεί ενώπιον του δικαστηρίου
  • Αναμονή για έκδοση ευρωπαϊκού εντάλματος κατά του Πουτσδεμόν  

Ενώπιον του ισπανικού δικαστηρίου για να αντιμετωπίσουν κατηγορίες για στάση καλούνται να εμφανιστούν σήμερα οι καθαιρεθέντες αυτονομιστές ηγέτες της Καταλονίας, την ώρα που ο καταλανός ηγέτης, Κάρλες Πουτσδεμόν αρνείται να φύγει από τις Βρυξέλλες χωρίς εγγυήσεις για μία «δίκαιη δίκη».

Δείτε επίσης: Καταθέτει στην ισπανική Δικαιοσύνη από… τις Βρυξέλλες ο Πουτσδεμόν

Ο γενικός εισαγγελέας της Ισπανίας έχει ζητήσει να απαγγελθούν κατηγορίες για διασπάθιση δημόσιου χρήματος, στάση και αποσχιστική δράση εναντίον περίπου είκοσι καθαιρεθέντων μελών της καταλανικής κυβέρνησης.

Τους κατηγορεί ότι ενθάρρυναν «ένα ενεργό κίνημα εξέγερσης» μεταξύ του καταλανικού πληθυσμού προκειμένου να οδηγήσουν στην απόσχιση της επαρχίας.

Ο αντιπρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης Οριόλ Ζουνκέρας αναμένεται να είναι μεταξύ των πρώτων που θα καταθέσουν σήμερα ενώπιον του Ανώτερου Δικαστηρίου, που ασχολείται με περίπλοκες υποθέσεις.

Αν συμφωνήσει με το αίτημα της εισαγγελίας, το δικαστήριο σήμερα πρόκειται όχι μόνο να απαγγείλει κατηγορίες στους αυτονομιστές ηγέτες, αλλά και να ζητήσει την προφυλάκισή τους.

Μισή ώρα αργότερα η πρόεδρος του καταλανικού κοινοβουλίου Κάμρε Φορκαντέλ και τέσσερα μέλη του αναμένονται ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου που είναι αρμόδιο για τους βουλευτές, καθώς αυτοί εξακολουθούν να έχουν βουλευτική ασυλία.

Δείτε επίσης: «Αποδέχομαι τις εκλογές, θέλω εγγυήσεις για να επιστρέψω», τόνισε ο Πουτσδεμόν

Δείτε επίσης: Η ισπανική Δικαιοσύνη καλεί σε κατάθεση τον Πουτσδεμόν

Ο Πουτσδεμόν έχει αρνηθεί να παρουσιαστεί ενώπιον του δικαστηρίου. Βρίσκεται στις Βρυξέλλες μαζί με τέσσερις από τους καθαιρεθέντες «υπουργούς» του και καταγγέλλει μια «πολιτική δίκη».

Σε ανακοίνωσή του τη χαρακτήρισε ενορχηστρωμένη προσπάθεια να διχαστεί η κυβέρνησή του.

Κάποιοι αυτονομιστές ηγέτες θα παρουσιαστούν στο δικαστήριο «για να καταγγείλουν τη βούληση της ισπανικής δικαιοσύνης να διώκει πολιτικές ιδέες», άλλοι «θα παραμείνουν στις Βρυξέλλες για να καταγγείλουν ενώπιον της διεθνούς κοινότητας την πολιτική αυτή δίκη», τόνισε στην ανακοίνωση ο Πουτσδεμόν.

Αναμονή για έκδοση ευρωπαϊκού εντάλματος κατά του Πουτσδεμόν  

Μετά την άρνηση του Πουτσδεμόν και των τεσσάρων καθαιρεθέντων υπουργών του που βρίσκονται μαζί του, η εισαγγελία αναμένεται να ζητήσει τη σύλληψή τους και ένα Ισπανός δικαστής να εκδώσει ευρωπαϊκό ένταλμα.

Όμως ο βέλγος δικηγόρος του, ο Πολ Μπέκερτ, εξήγησε ότι ο πελάτης του μπορεί να ζητήσει να ανακριθεί στις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται. «Δεν θα πάει στη Μαδρίτη και πρότεινα να τον ανακρίνουν εδώ στο Βέλγιο», δήλωσε χαρακτηριστικά στο καταλανικό τηλεοπτικό δίκτυο TV3.

Οι αναλυτές θεωρούν ότι πρόκειται για έναν ελιγμό ενόψει των εκλογών στην Καταλονία στις 21 Δεκεμβρίου, στις οποίες οι αυτονομιστές ελπίζουν να κερδίσουν και πάλι την πλειοψηφία.

Παραμένοντας στις Βρυξέλλες ο Πουτσδεμόν «περισσότερο προσπαθεί να προκαλέσει την προσοχή των μέσων, παρά να αποφύγει τη δικαιοσύνη», εκτιμά ο Ισπανός πολιτικός επιστήμονας Φερνάντο Βαγεσπίν.

πηγή