Στη φυλακή παραμένουν Ηριάννα και Περικλής – Ένταση στην ανακοίνωση της απόφασης

  • Η απολογία της Ηριάννας
  • Το πρόβλημα υγείας του Περικλή
  • Επεισόδια στην αίθουσα μετά την ανακοίνωση της απόφασης
  • Η απόφαση ήταν ομόφωνη

«Όχι» είπε το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών στην Ηριάννα και τον Περικλή σχετικά με τις αιτήσεις αναστολής της αποφυλάκισής τους προκαλώντας έκρηξη έντασης μέσα στην δικαστική αίθουσα.

Το δικαστήριο αρνήθηκε να κάνει δεκτές τις αιτήσεις αναστολής έκτισης ποινής στους δύο καταδικασθέντες σε κάθειρξη 13 ετών για «συμμετοχή τους Πυρήνες της Φωτιάς», απόφαση που πυροδότησε σφοδρές αντιδράσεις στους δεκάδες φίλους και αλληλέγγυους που βρισκόταν στην αίθουσα.

Δείτε επίσης: Συγκέντρωση αλληλεγγύης για την Ηριάννα και τον Περικλή στο Σύνταγμα

Στο άκουσμα της απόφασης, η κατάσταση εκτροχιάστηκε με φωνές, βρισιές και καρέκλες να εκσφενδονίζονται.

«Το τραύμα στο κράτος δικαίου σήμερα δεν επουλώθηκε. Η Ηριάννα παραμένει στη φυλακή. Συνεχίζουμε την προσπάθεια μας με το ίδιο σθένος και την ίδια πεποίθηση ότι στο τέλος η δικαιοσύνη θα θριαμβεύσει και η Ηριάννα θα αποδοθεί ελεύθερη στην κοινωνία. Η απόφαση η σημερινή κλείνει οριστικά την πόρτα στην Ηριάννα για να επιστρέψει στο πανεπιστήμιο, για να επιστρέψει στην αληθινή ζωή. Ο χρόνος κατά τον οποίο η Ηριάννα θα παραμείνει στη φυλακή δημιουργεί κατ’ απόλυτο τρόπο αποκλεισμό από κάθε πανεπιστημιακή και ακαδημαϊκή προοπτική» είπε ο συνήγορος της Ηριάννας Β.Λ., Θεόδωρος Μαντάς μετά την ανακοίνωση της απόφασης.

Ήταν η δεύτερη αίτηση των δύο νέων που απορρίφθηκε, καθώς έχει προηγηθεί αρνητική απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου τον περασμένο Ιούλιο με σκεπτικό ότι δεν υφίστανται ανεπανόρθωτη βλάβη από την κράτηση τους στην φυλακή.

Νωρίτερα ο εισαγγελέας που πρότεινε την απόρριψη της αίτησης αναστολής για την Ηριάννα, έκρινε πως δεν προκύπτει ουδεμία διαφοροποίηση από την απόφαση της 17ης Ιουλίου.

Δείτε επίσης: ΣΥΡΙΖΑ: Σε πλήρη αναντιστοιχία με το κοινό περί δικαίου αίσθημα, η απόφαση για την Ηριάννα

Λίγο πριν, ο ίδιος πρότεινε απόρριψη της αίτηση αναστολής της αποφυλάκισης και του Περικλή, κρίνοντας την ως αβάσιμη στην ουσία της.

«Δεν διαφοροποιείται η κρίση από την προηγούμενη αίτηση αναστολής του Περικλή. Δεν υπήρξε επιδείνωση υγείας», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά. «Προτείνω την απόρριψη της αίτησης ως αβάσιμης στην ουσία της», κατέληξε ο εισαγγελέας για την υπόθεση του Περικλή.

Ακολουθεί η αγόρευση των συνηγόρων υπεράσπισης.

Η Ηριάννα και ο Περικλής έχουν καταδικαστεί σε κάθειρξη 13 ετών ο καθένας για «συμμετοχή στην οργάνωση Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς».

Δείτε επίσης: Απορρίφθηκε η αίτηση αναστολής της Ηριάννας – Επιστρέφει στη φυλακή

«Τιμωρούμαι για κάτι που δεν έχω κάνει»

Περίπου στις 12 το μεσημέρι ξεκίνησε την απολογία της η Ηριάννας.

Η 28χρονη είπε σήμερα στο δικαστήριο πως η παραμονή της στην φυλακή της στερεί την εμπειρία που είχε με την εργασία εντός του Πανεπιστημίου γεγονός που, όπως τόνισε, θα επιδράσει αρνητικά στην επαγγελματική της εξέλιξη: «Όσο χάνω εμπειρία και εργασία, οι συνάδελφοί μου προχωράνε. Αυτό σημαίνει πως σε πέντε μήνες, σε ένα χρόνο, δεν θα μπορώ να εργάζομαι στο πανεπιστήμιο και ενώ είμαι σίγουρη ότι στο Εφετείο θα αθωωθώ, ως τότε θα έχουν χαθεί τα αποτελέσματα των κόπων μου».

«Bρίσκομαι στη φυλακή από την 1η Ιούνη , γνωρίζω τι έχω κάνει και τι δεν έχω κάνει και γι αυτά που δεν έχω κάνει τιμωρούμαι και χάνω τα καλυτέρα πράγματα της ζωής μου.

Με έκριναν ένοχη με μοναδικό επιχείρημα μια συνάντηση στο σπίτι του συντρόφου μου, που είχε κριθεί από δικαστήριο ως μια φιλική επίσκεψη και γι αυτό αθωώθηκε ο σύντροφός μου.

Μοναδικό επιχείρημα είναι ένα dna που η επιστημονική του ορθότητα αμφισβητείται εδώ και χρόνια. Πήγα με πολύ καλή πίστη στο πρωτόδικο, πίστευα ότι η επιστημονική αμφισβήτηση λειτουργεί υπέρ του κατηγορουμένου, όχι μόνο δεν λειτούργησε υπέρ μου αλλά αγνοήθηκε πλήρως το γεγονός ότι το αμφισβητούν 250 επιστήμονες.».

Δείτε επίσης: Πορεία αλληλεγγύης στο κέντρο της Αθήνας για την Ηριάννα και τον Περικλή (εικόνες)

Κατέληξε δε λέγοντας: “Πριν έξι χρόνια επέλεξα ένα δύσκολο δρόμο να κάνω το πανεπιστήμιο χώρο εργασίας. Το κατάφερα πριν δύο χρόνια αλλά αυτός ο χώρος είναι πολύ ανταγωνιστικός.

Δούλεψα πάρα πολύ για να ξεκινήσω να κατακτώ αυτό το χώρο και τα κατάφερα. Άρχισα να επεκτείνω τις δραστηριότητές μου για να παραμείνω εκεί και ήμουν σε μία συνεχή κίνηση. Ξαφνικά έγινα επικίνδυνη και καταστρέφονται όλα όσα έχω κάνει. Αύριο κινδυνεύω να χάσω την ευκαιρία μου να συμμετέχω σε ένα πρόγραμμα εξ αποστάσεως“.

Ως μάρτυρες κατέθεσαν ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών δύο καθηγήτριες Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, οι οποίες επιβλέπουν τη διδακτορική διατριβή της 29χρονης.

Υποστήριξαν ότι η εργασία της Ηριάννας ξεκίνησε με πολύ καλές προοπτικές, αλλά διεκόπη στο αρχικό στάδιο.

Το σπάνιο πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει ο Περικλής

Ενώπιον του δικαστηρίου κατέθεσε και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Δημοσθένης Μπούρος, αναφορικά με τη βεβαρημένη υγεία του Περικλή, τονίζοντας το σπανιότατο νόσημα των πνευμόνων από το οποίο πάσχει.

Ο καθηγητής εξήγησε στους δικαστές ότι η φυλακή είναι παντελώς ακατάλληλο περιβάλλον, άκρως επικίνδυνο για τον έγκλειστο, λόγω πιθανών λοιμώξεων του αναπνευστικού, ειδικά τους προσεχείς μήνες του χειμώνα.

«Ζητώ τη διακοπή της φυλάκισης μου, ήμουν πάντα συνεπής σε σχέση με τους περιοριστικούς όρους, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος, και ασφαλώς με ενδιαφέρει να διεκδικήσω την αθωότητα μου», είπε ο ίδιος, σημειώνοντας ως βασικό κίνδυνο για την υγεία του το παθητικό κάπνισμα στη φυλακή.

Η παράλογη καταδίκη

Σημειώνεται ότι η 29χρονη καταδικάστηκε για συμμετοχή της στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», με μόνο ενοχοποιητικό στοιχείο ένα αμφιλεγόμενο δείγμα DNA, που έχει αμφισβητηθεί ακόμα και από τον ιατροδικαστή της ΕΛ.ΑΣ.

Στη δίκη της 29χρονης, τον περασμένο Ιούνιο, προσκομίστηκε έκθεση του Γ. Φιτσιάλου, ο οποίος είναι επίσημος πραγματογνώμονας των ελληνικών δικαστηρίων και διδάκτορας μοριακής ιολογίας, στην οποία αμφισβητείται η «ταυτοποίηση». Ο κ. Φιτσιάλος τονίζει ότι για να υπάρξει ταύτιση γενετικού υλικού απαιτείται πλήρης γενετική ταυτοποίηση, δηλαδή 16 γενετικοί δείκτες και αρκετή ποσότητα γενετικού υλικού που στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν υπήρχε.
Στην περίπτωση της Ηριάνας έδειξαν συμβατότητα 7 δείκτες, 5 δείκτες δεν ταυτοποιήθηκαν καθώς αποδείχθηκαν μη πλήρως συμβατοί και σε 3 δεν υπήρξε κανένα αποτέλεσμα. Σύμφωνα με ειδικούς τα αποτελέσματααυτά σε καμία περίπτωση δεν δίνουν «πλήρες προφίλ» με απόλυτη βεβαιότητα. Σε αντίστοιχες περιπτώσεις τόσο ελληνικά όσο και δικαστήρια άλλων χωρών δεν θεωρούν επαρκές το στοιχείο για να στηριχθεί σε αυτό καταδίκη.
Αντίστοιχη ποινή για αντίστοιχες κατηγορίες έχει επιβληθεί και στον 33χρονο συγκατηγορούμενό της, Περικλή Μ., ο οποίος συγκατοικούσε με τον σύντροφο της Ηριάννας.

Το τελευταίο διάστημα, μετά και την απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών, πλήθος αλληλέγγυων έχει εκφράσει τη συμπαράστασή του απέναντι στην 29χρονη Ηριάννα και τον 33χρονο Περικλή με αποκορύφωμα τη συναυλία που πραγματοποιήθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου στο Γουδί και κατάφερε να συγκεντρώσει περίπου 30 χιλιάδες κόσμο. Χθες πραγματοποιήθηκε πορεία αλληλεγγύης που ξεκίνησε από το Μοναστηράκι και κατέληξε στο Σύνταγμα.

Ð

Φωτογραφίες: Eurokinissi/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ – Intimenews/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

πηγή