Στη «σέντρα» από την ΑΑΔΕ οι μεγαλοοφειλέτες του δημοσίου και του ΕΦΚΑ – Οι λίστες

  • Στη φόρα οι λίστες μεγαλοοφειλετών – Ένας μόνο οφειλέτης χρωστά 1,5 δισ. ευρώ στο δημόσιο
  • Μεγάλες εταιρείες χρωστούν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ σε ΔΟΥ και ασφαλιστικά ταμεία
  • Εξαιρούνται οι οφειλέτες (φυσικά πρόσωπα), των οποίων η οριστικοποίηση της οφειλής δεν έχει τελεσιδικήσει μέχρι σήμερα
  • Και οι περιπτώσεις, για τις οποίες έχει χορηγηθεί στον οφειλέτη ρύθμιση ή διευκόλυνση τμηματικής καταβολής των ληξιπρόθεσμων χρεών του

Ένα μόνο φυσικό πρόσωπο χρωστά σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία σχεδόν 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ. Αναρίθμητες εταιρείες οφείλουν πολλαπλάσια. Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για όσους χρωστούν στο δημόσιο πάνω από 150.000 ευρώ, και δεν έχουν προβεί σε ρύθμιση, είναι αποκαλυπτικά.

Στην ιστοσελίδα aade.gr αναρτήθηκαν τα ονόματα 8.909 φυσικών προσώπων και 14.083 νομικών προσώπων, οφειλετών του Δημοσίου και των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης με βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή άνω των 150.000 ευρώ.

Στην ανακοίνωση των ονομάτων προχώρησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων «στο πλαίσιο των ενεργειών πληροφόρησης και ενημέρωσης των πολιτών, εμπέδωσης της φορολογικής δικαιοσύνης έναντι των συνεπών φορολογουμένων, καθώς και φορολογικής συμμόρφωσης» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε σχετική ανακοίνωσή της.
Πρόκειται για οφειλές, η καταβολή των οποίων καθυστερεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους.

Υπενθυμίζεται ότι στον ιστότοπο της A.A.Δ.Ε. βρίσκονται τα ονόματα εκείνων των οφειλετών, που είχαν ειδοποιηθεί με e-mail για να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους, αλλά δεν ανταποκρίθηκαν.

Εξαιρούνται οι περιπτώσεις, για τις οποίες έχει χορηγηθεί στον οφειλέτη ρύθμιση ή διευκόλυνση τμηματικής καταβολής των ληξιπρόθεσμων χρεών του και με την προϋπόθεση ότι αυτός είναι συνεπής με τους όρους της, καθώς και όταν έχει χορηγηθεί αναστολή καταβολής των οφειλών του.

Επίσης, ακολουθώντας σχετική γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, όπως διευκρινίζει η ΑΑΔΕ στην ανακοίνωσή της, εξαιρούνται οι οφειλέτες (φυσικά πρόσωπα), των οποίων η οριστικοποίηση της οφειλής δεν έχει τελεσιδικήσει μέχρι σήμερα.

Τα ονόματα είναι διαθέσιμα στους παρακάτω συνδέσμους:

Για ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ πατήστε ΕΔΩ

Για ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ πατήστε ΕΔΩ

πηγή