Σταθάκης: Οι κεντρικοί στρατηγικοί στόχοι του εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού

Σε ομιλία του στο πλαίσιο της Ρωσικής Εβδομάδας Ενέργειας που πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, παρουσίασε τους κεντρικούς στόχους του εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού.

Ακόμα, ο κ. Σταθάκης εξήρε την ανάγκη ενός ισορροπημένου ενεργειακού μείγματος που θα εξασφαλίζει την ενεργειακή ασφάλεια με τη διατήρηση ως στρατηγικού καυσίμου τον λιγνίτη, και την ταυτόχρονη αναβάθμιση των ΑΠΕ και του Φυσικού Αερίου.

Αναφερόμενος ειδικότερα στο φυσικό αέριο, ο υπουργός παρουσίασε τα βήματα που πραγματοποιεί η κυβέρνηση, ώστε η Ελλάδα να ενισχύσει τον ρόλο της στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου, τα οποία περιλαμβάνουν:

– Την ολοκλήρωση του ανοίγματος της χονδρικής και της λιανικής αγοράς φυσικού αερίου.

-Την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου σε πενήντα περιοχές και πόλεις ανά την επικράτεια μέχρι το 2023.

-Τον μετασχηματισμό της Ελλάδας σε χώρα-κλειδί για τη μεταφορά φυσικού αερίου, στο πλαίσιο του Νότιου Διαδρόμου, με την ολοκλήρωση του Διαδριατικού Αγωγού (TAP), καθώς και του Νοτιοανατολικού Διαδρόμου Φυσικού Αερίου, με την προτεινόμενη επέκταση του Turkish Stream σε Ελλάδα και Ιταλία, διασφαλίζοντας έτσι την ισορροπία των τιμών φυσικού αερίου ανάμεσα σε Βορρά και Νότο, εφόσον προχωρήσει το έργο του Nord Stream 2.

– Στην επέκταση της αγοράς φυσικού αερίου και Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (Υ.Φ.Α.) στα Βαλκάνια, μέσα από τις διασυνδέσεις του κάθετου διαδρόμου, την ολοκλήρωση της αναβάθμισης του σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου Ρεβυθούσας και τη δημιουργία του πλωτού σταθμού Υ.Φ.Α. της Αλεξανδρούπολης.

Στο περιθώριο της Ρωσικής Εβδομάδας Ενέργειας, ο κ. Σταθάκης συναντήθηκε με τον Ρώσο ομόλογό του Αλεξάντερ Νοβάκ, τον οποίο ενημέρωσε για την πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης, ότι ζητήματα που προκύπτουν από μεγάλου μεγέθους επενδυτικά σχέδια μεταφοράς φυσικού αερίου πρέπει να λύνονται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, με γνώμονα τις αρχές που θέτει το Γ’ Ενεργειακό Πακέτο και ότι διαρκής στόχος της Ελλάδας παραμένει η αποκατάσταση του κλίματος εμπιστοσύνης ανάμεσα στην Ε.Ε. και στη Ρωσική Ομοσπονδία μέσα από εποικοδομητικό διάλογο. Στην συνάντηση παρευρέθηκε και ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Γιώργος Τσίπρας.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

πηγή