Σταθάκης: Δεν πωλούνται οι υδροηλεκτρικές μονάδες της ΔΕΗ

Δεν τίθεται ζήτημα πώλησης υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ, ούτε “πακέτου” πελατών σε ανεξάρτητους προμηθευτές προκειμένου να ανοίξει η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, επιβεβαίωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, σε συνάντηση που είχε την Τετάρτη με τη διοίκηση της ΓΕΝΟΠ.

Συγκεκριμένα, αναφορικά με την πώληση λιγνιτικών μονάδων, που προβλέπεται στη συμφωνία με τους εταίρους, ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι οι διαβουλεύσεις με τη γενική διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ θα συνεχισθούν τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Σε κοινή δήλωσή τους οι δύο εκπρόσωποι των εργαζομένων στο ΔΣ της ΔΕΗ, Νίκος Φωτόπουλος και Π. Καραλευθέρης, δηλώνουν τη ριζική διαφωνία τους με την πώληση λιγνιτικών μονάδων και προσθέτουν: «Αν δε, προχωρήσει και η πώληση πακέτου πελατών της όπως όλα δείχνουν, τότε εύλογα μπορεί κανείς να αναρωτηθεί: Ποια είναι η διαφορά με τη μικρή ΔΕΗ; ‘Αποψή μας είναι μη βιαστεί κανείς να πει ότι η διαφορά είναι ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν πουλά υδροηλεκτρικά εργοστάσια, γιατί το πιθανότερο είναι και σε αυτό να διαψευσθεί». Σημειώνεται ότι η πώληση ομάδας πελατών της ΔΕΗ σε ανταγωνιστές αποτελεί πρόταση της διοίκησης της ΔΕΗ για το «άνοιγμα» της αγοράς.

Η ΓΕΝΟΠ επισημαίνει ότι οι μονάδες που συζητώνται προς πώληση (Μεγαλόπολη, Φλώρινα και η άδεια για κατασκευή δεύτερης μονάδας στον ΑΗΣ Φλώρινας), αν συνυπολογισθούν και τα χαρακτηριστικά των ορυχείων, τότε υπερβαίνουν το όριο του 40% του λιγνιτικού δυναμικού που καλείται να πωλήσει η ΔΕΗ.

Την Πέμπτη το απόγευμα η ΓΕΝΟΠ προγραμματίζει σύσκεψη στη Μεγαλόπολη για το θέμα της πώλησης των μονάδων, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα προγραμματίζεται ανάλογη σύσκεψη στη Φλώρινα.

 

πηγή