Σπίρτζης: Έχουμε απαντήσει θεσμικά στα ζητήματα που θέτει η Fraport

  • «Κοινός μας στόχος είναι η ανάπτυξη των ελληνικών αεροδρομίων»
  • «Να συμβάλουμε όλοι να ολοκληρωθούν γρήγορα οι αδειοδοτικές διαδικαστικές, αλλά με σεβασμό στην επιστήμη και τη νομοθεσία. Διαφορετικά, αυτό μπορεί να αποβεί σε βάρος της ίδιας της επένδυσης», είπε για το Ελληνικό
  • Ανακοίνωση της Fraport βάζει τέλος στη διαμάχη με το Δημόσιο

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, σε δηλώσεις του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού «Ε», αναφέρθηκε στις πρόσθετες διεκδικήσεις -ύψους 78 εκ. ευρώ- από τη Fraport, τονίζοντας ότι «δεν έχει δίκιο η Fraport. Έχουμε απαντήσει θεσμικά στα ζητήματα που θέτει».

«Υπάρχουν οι θεσμικές διαδικαστικές να αντιμετωπιστούν όλα αυτά που θέτει η εταιρεία. Κοινός μας στόχος είναι η ανάπτυξη των ελληνικών αεροδρομίων» πρόσθεσε ο κ. Σπίρτζης.

Αναφερόμενος στο θέμα του αεροδρομίου του Ελληνικού, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών τόνισε ότι «πρέπει να συμβάλουμε όλοι να ολοκληρωθούν γρήγορα οι αδειοδοτικές διαδικαστικές γιατί πρόκειται για πολύ μεγάλη επένδυση αλλά να υπάρχει σεβασμός και στην επιστήμη και στην νομοθεσία. Διαφορετικά, αυτό μπορεί να αποβεί σε βάρος της ίδιας της επένδυσης».

Όπως είπε ο υπουργός, «πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στους έλληνες επιστήμονες και να συμβάλουμε όλοι ώστε να συντμηθούν οι χρόνοι για να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την επένδυση. Επίσης να τηρήσουμε τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία και την επιστήμη αλλά να μην βλάψουμε το δημόσιο συμφέρον».

Ανακοίνωση της Fraport βάζει τέλος στη διαμάχη με το Δημόσιο

Με επιτυχία, για την ομαλή λειτουργία του έργου της παραχώρησης των περιφερειακών αεροδρομίων, συνεργάζεται το Ελληνικό Δημόσιο με την Fraport Greece, όπως παραδέχεται η ίδια η εταιρεία.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή της, η Fraport Greece τονίζει:

“Η πραγματοποίηση της μεγαλύτερης παραχώρησης στην ιστορία της Ελλάδας αποτελεί ένα σύνθετο και πολύπλοκο, τεχνικά και λειτουργικά, έργο. Από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης έως σήμερα, η Fraport Greece και το Ελληνικό Δημόσιο συνεργάζονται με επιτυχία για την ομαλή λειτουργία του έργου αυτού. Τυχόν συμβατικές διαφορές που ανακύπτουν στο πλαίσιο εκτέλεσης της Σύμβασης δεν αναιρούν την ποιότητα αυτής της συνεργασίας και σε καμία περίπτωση δεν παρεμποδίζουν την ταχεία εκτέλεση των έργων. Η διαδικασία της Επίλυσης Τεχνικών Διαφορών, η οποία προβλέπεται ρητώς στη σύμβαση παραχώρησης, αποτελεί πάγια διεθνή πρακτική για τέτοιου μεγέθους έργα και εντάσσεται στο πλαίσιο της ταχείας επίλυσης των διαφορών και της ομαλής εκτέλεσης των συμβάσεων, ώστε να προωθείται η υλοποίηση των έργων χωρίς αμφισβητήσεις και εμπόδια”, σημειώνει και συνεχίζει:

“Η Fraport Greece ύστερα από την έγκριση των 14 master plans από το Υπουργείο Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων είναι έτοιμη να προχωρήσει τις επόμενες εβδομάδες στην υλοποίηση των έργων ανάπτυξης και αναβάθμισης στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, η εποικοδομητική αυτή συνεργασία συνεχίζεται απρόσκοπτα”, καταλήγει η ανακοίνωση της Fraport Creece.

Νωρίτερα, ο υφυπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας χαρακτήρισε «Θόρυβο χωρίς λόγο» το δημοσίευμα του γερμανικού Spiegel που υποστηρίζει ότι η Fraport θα ζητήσει αποζημίωση 70 εκατ. για τις ελλείψεις στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

πηγή