Σοβαρό επεισόδιο στην κυπριακή ΑΟΖ – Τούρκοι απείλησαν το γεωτρύπανο της ΕΝΙ (video)

  • Tο γεωτρύπανο της ΕΝΙ επιχείρησε εκ νέου να προσεγγίσει τον στόχο «Σουπιά» του τεμαχίου 3
  • Δέχθηκε απειλές από τουρκικά πολεμικά πλοία ότι θα το βυθίσουν σε περίπτωση που συνεχίσει την πορεία του
  • Το SAIPEM 12000 προέβη σε μανούβρες για ν’ αποφύγει παρεμπόδισή του
  • Σύμφωνα με πληροφορίες, το γεωτρύπανο έχει αποχωρήσει από το σημείο
  • Ιδιαίτερο ο συμβολισμός καθώς ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Αλέξης Τσίπρας ενημερώνουν σήμερα την Άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. για την τουρκική προκλητικότητα

Σοβαρό επεισόδιο προκλήθηκε το πρωί της Παρασκευή στην κυπριακή ΑΟΖ, όταν, σύμφωνα με πληροφορίες, το γεωτρύπανο του ιταλικού κολοσσού ΕΝΙ επιχείρησε εκ νέου να προσεγγίσει τον στόχο «Σουπιά» του τεμαχίου 3, ωστόσο δέχθηκε απειλές από τουρκικά πολεμικά πλοία, ότι θα το βυθίσουν σε περίπτωση που συνεχίσει την πορεία του.

Δείτε επίσης: «Δεν εγκαταλείπουμε τη γεώτρηση στην Κύπρο», διαβεβαιώνει η ΕΝΙ – Νέες απειλές από Τουρκία

Μάλιστα, όπως μεταδίδει το Sigmalive, το SAIPEM 12000 προέβη σε μανούβρες για ν’ αποφύγει παρεμπόδισή του από τουρκικά πολεμικά πλοία. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κοντά στο γεωτρύπανο βρίσκονταν 4 τουρκικά πολεμικά σκάφη. Ένα εξ αυτών προσπάθησε να το παρεμποδίσει. Ωστόσο, ο πλοίαρχος του Saipem 12000 επιχείρησε μανούβρες και έδειξε αποφασισμένος να φτάσει στον στόχο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το γεωτρύπανο δεν συνοδευόταν από κάποιο άλλο πολεμικό σκάφος, προκειμένου να μην κλιμακωθεί η ένταση στην περιοχή.

Όπως όλα δείχνουν το γεωτρύπανο κατευθύνεται πλέον προς δυτικά. Ακόμη παραμένει άγνωστο κατά πόσο θα περάσει από το λιμάνι Λεμεσού ή θα πάει κατευθείαν στο Μαρόκο όπου έχει άλλες υποχρεώσεις. 

«Φύγετε γιατί θα βουλιάξουμε μαζί» – Οι δραματικοί διάλογοι από το προηγούμενο επεισόδιο στην κυπριακή ΑΟΖ

Ο διάλογος καθώς και οι δραματικές στιγμές που εκτυλίχθηκαν το βράδυ της 9η Φεβρουαρίου στην ΑΟΖ της Κύπρου μεταξύ τουρκικών πολεμικών και του γεωτρύπανου της ΕΝΙ έρχονται στο φως της δημοσιότητας από το πρακτορείο Ντογάν, το οποίο επικαλείται τουρκικές διπλωματικές πηγές.

Δείτε επίσης: «Φύγετε γιατί θα βουλιάξουμε μαζί» – Οι δραματικοί διάλογοι στην κυπριακή ΑΟΖ

Σύμφωνα με το πρακτορείο το γεωτρύπανο μαζί με το τουρκικό πολεμικό παρολίγον να συγκρουστούν.

Πιο συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει η ίδια πηγή, ένα από τα τουρκικά πολεμικά πλοία κατευθύνθηκε προς το SAIPEM12000 προκαλώντας πανικό στον καπετάνιο του ιταλικού σκάφους ο οποίος δια του ασυρμάτου απευθύνθηκε στο τουρκικό πολεμικό σκάφος λέγοντας: «Φύγετε από μπροστά μας διαφορετικά θα βουλιάξουμε μαζί».

πηγή