Σε καλό δρόμο για μία «καθαρή έξοδο» η Ελλάδα – Το πακέτο των μέτρων για το χρέος

To παρασκήνιο από την επίσκεψη στην Αθήνα και τα ραντεβού με τον έλληνα ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτο, εκπροσώπους των Θεσμών αλλά και του τραπεζικού τομέα καταγράφει η HSBC, σε νέα έκθεσή της για την Ελλάδα.

Όπως εξηγεί ο αναλυτής της τράπεζας, σε χθεσινή έκθεσή της για την Ελλάδα, η εφαρμογή του προγράμματος ήταν πιο ομαλή επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, παρά επί Ν.Δ.

Η έκθεση συντάχθηκε έπειτα από πρόσφατη επίσκεψη στελεχών της τράπεζας και πελατών της στην Αθήνα, όπου συναντήθηκαν με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, τους Θεσμούς και φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Τα τέσσερα κρίσιμα ζητήματα

Αναλυτικότερα, συμφωνία και για την ελάφρυνση του χρέους στις 21 Ιουνίου αναμένουν οι Θεσμοί, ως μέρος του συνολικού πακέτου που θα εφαρμοστεί στο τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο, σημειώνει η HSBC, καταγράφοντας τον απολογισμό από την επίσκεψη των στελεχών της στην Αθήνα και τις επαφές της με τους θεσμούς.

Όπως σημειώνει, τέσσερα είναι τα θέματα στην ατζέντα: κλείσιμο αξιολόγησης, ελάφρυνση χρέους, συμμετοχή ΔΝΤ και η φύση της μεταμνημονιακής εποπτείας.

Εμπροσθοβαρές πακέτο

Σχετικά με το χρέος, η εκτίμηση είναι ότι θα περιλαμβάνει ένα εμπροσθοβαρές πακέτο, με προκαταβολική επιμήκυνση των δανείων και των τόκων του EFSF κατά 10-12 χρόνια, κάτι που θα εξομαλύνει τις πληρωμές. Επίσης θα περιλαμβάνει κάλυψη των απαιτήσεων του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα (πληρωμές ως 15% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα και 20% μακροπρόθεσμα), τουλάχιστον με βάση τη μακροπρόθεσμη πρόβλεψη της Κομισιόν για ανάπτυξη 1,5%.

Η HSBC σημειώνει ότι υπάρχουν και άλλα μέτρα που μπορούν να εξεταστούν με χρήση των αδιάθετων πόρων του προγράμματος, όπως η εξαγορά των δανείων του ΔΝΤ που έχουν υψηλό επιτόκιο και η επαναγορά ελληνικών ομολόγων που έχουν υψηλά κουπόνια, όπως αυτά που αγοράστηκαν με το πρόγραμμα SΜP της ΕΚΤ (και το τρέχον υπόλοιπό τους είναι περί τα 3 δισ. ευρώ).

 

«Καμπανάκι» από τον Σεντένο

«Καμπανάκι» έκρουσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, σε επιστολή – απολογισμό της τελευταίας συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, καλώντας σε έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης σε τεχνικό επίπεδο, στις 24 Μαΐου, ώστε να αποφασιστούν τον Ιούνιο όλοι οι παράμετροι που θα εγγυηθούν την επιτυχημένη έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα.

Ως προς το ζήτημα της μελλοντικής επιτήρησης των οικονομικών και δημοσιονομικών εξελίξεων, ο Σεντένο «έλαβε υπόψιν του το αποκαλούμενο ‘εργαλείο ενισχυμένης εποπτείας’, που προτάθηκε από την Κομισιόν», αναφέρει στην απολογιστική επιστολή του.

Πληροφορίες: naftemporiki.gr

πηγή