Ρέγκλινγκ: Το 2018 τελειώνει το ελληνικό πρόγραμμα

Τον Αύγουστο του 2018 τελειώνει το ελληνικό πρόγραμμα, διαμήνυσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ κατά τη διάρκεια ενημέρωσης στο Λουξεμβούργο.

Σημειώνεται πως ο ESM ετοιμάζεται για την επόμενη αποστολή αξιολόγησης στην Ελλάδα στα μέσα Οκτωβρίου με τους άλλους θεσμούς. Σκοπός είναι να ελέγξουν εάν η κυβέρνηση έχει εφαρμόσει τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις.

Σε περίπτωση που έχουν επιτευχθεί, οι πιθανότητες είναι καλές ότι η Ελλάδα θα μπορεί να αυτοχρηματοδοτηθεί κανονικά μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, σημείωσε ο κ. Ρέγκλινγκ στην εισαγωγική του δήλωση.

Ακόμα, ο κ. Ρέγκλινγκ είπε επίσης ότι “Όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, έχουμε υποχρέωση να παρακολουθούμε την πορεία της χώρας γιατί πρέπει κάποια στιγμή να αποπληρωθούμε. Ωστόσο είναι άλλο πράγμα το να βρίσκεται μια χώρα σε πρόγραμμα και άλλο να τελεί υπό εποπτεία. Στην Ελλάδα θα εφαρμοστεί ό,τι εφαρμόστηκε και στις χώρες που βρίσκονταν σε πρόγραμμα και βγήκαν από αυτό”.

Μάλιστα, όταν ρωτήθηκε για την μετεξέλιξη του ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο είπε τα εξής: “Ελπίζω ότι στην επόμενη ευρωπαϊκή κρίση- και εύχομαι να αργήσει- δεν θα χρειαστεί να ζητήσουμε τη βοήθεια του ΔΝΤ αλλά θα μπορεί να χειριστεί το ζήτημα ο ESM από κοινού με την Κομισιόν”.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

πηγή