Πρόεδρος Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων: Έγινε επίθεση υπουργών κατά της Δικαιοσύνης

  • Δημήτρης Παπασπύρου: Οι δικαστικές αποφάσεις υπόκεινται σε δημόσια κριτική
  • Χριστόφορος Σεβαστίδης: Κυβερνητικά στελέχη δεν μπορούν να επικρίνουν δικαστικές αποφάσεις
  • Προσπάθεια απαξίωσης της Δικαιοσύνης και των λειτουργών της
  • «Δεν υπάρχει προηγούμενο επίθεσης κατασυκοφάντησης του δικαστικού σώματος»
  • «Αντικείμενο σπέκουλας και πολιτικής εκμετάλλευσης το πόθεν έσχες»

Τη θεσμική προσήλωση της Κυβέρνησης στη δικαστική ανεξαρτησία τόνισε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπασπύρου, μιλώντας στη σημερινή γενική συνέλευση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

Δείτε επίσης: ΕΝΔΕ: Ανησυχία για τη διεθνή τάση περιορισμού της δικαστικής ανεξαρτησίας

Ο κ. Παπασπύρου που εκπροσώπησε την Κυβέρνηση και το υπουργείο Δικαιοσύνης προσέθεσε όμως, ότι οι δικαστικές αποφάσεις υπόκεινται σε δημόσια κριτική, όπως και οι νόμοι που πρέπει για να εφαρμόζονται σωστά και να πείθουν.

Δείτε επίσης: Το ΣτΕ επανέρχεται και ζητά έλεγχο των πόθεν έσχες δικαστών από τους ίδιους

Ο Δ. Παπασπύρου, στην ομιλία του αναφέρθηκε επίσης, στο νομοθετικό έργο του Υπουργείου, την εκπόνηση νέων κωδίκων, Ποινικού και Σωφρονιστικού, στην βελτίωση των υλικοτεχνικών υποδομών και την ίδρυση δικαστικής αστυνομίας. Ακόμη, μίλησε για την οργάνωση των διαδικασιών για διάσπαση του υδροκέφαλου Πρωτοδικείου Αθηνών με την ίδρυση νέου Πρωτοδικείου στην Αττική και ανέλυσε εκτενώς τις διαδικασίες ψηφιακοποίησης της Δικαιοσύνης σε πανελλαδικό επίπεδο. Ο Δ. Παπασπύρου αναφέρθηκε επίσης στον θεσμό της διαμεσολάβησης και της εξωδικαστικής επίλυσης των διαφορών προκειμένου να περιοριστεί ο αριθμός των υποθέσεων που φθάνουν στη Δικαιοσύνη.

Πρόεδρος της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων: Κυβερνητικά στελέχη δεν μπορούν να επικρίνουν δικαστικές αποφάσεις

Στην τοποθέτηση του Δ. Παπασπύρου για την κριτική των δικαστικών αποφάσεων, απάντησε, μιλώντας επίσης στη γενική συνέλευση, ο πρόεδρος της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων, Χριστόφορος Σεβαστίδης, ο οποίος ανέγνωσε τοποθέτηση του πρώην προέδρου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Βασίλειου Σκουρή ο οποίος έχει λάβει θέση δημόσια τονίζοντας ότι κυβερνητικά στελέχη δεν μπορούν να επικρίνουν δικαστικές αποφάσεις, οι οποίες επιδέχονται γενικά κριτικής, αλλά όχι από τους φορείς της εκτελεστικής εξουσίας.

Δείτε επίσης: Μαίνεται η κόντρα κυβέρνησης με τη Δικαιοσύνη – «Ο πρόεδρος του ΣτΕ ξεπέρασε κάθε όριο»

Ο πρόεδρος της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων, στην ομιλία του έκανε λόγο για προσπάθεια απαξίωσης της Δικαιοσύνης και των λειτουργών της σε μία προσπάθεια ελέγχου της ανεξαρτησίας τους.

Αναλυτικότερα, ο Χ. Σεβαστίδης αναφερόμενος στους κινδύνους κατά της δικαστικής ανεξαρτησίας αναφέρθηκε σε δεκάδες δηλώσεις υπουργών με τις οποίες, όπως είπε, εξαπολύθηκε επίθεση κατά της Δικαιοσύνης για συγκεκριμένες αποφάσεις.

 

Δεν υπάρχει, ανέφερε ο Χ. Σεβαστίδης, αντίστοιχο παράδειγμα που μπορώ να δώσω σε διεθνές επίπεδο με όσα συνέβησαν αυτή τη χρονιά στη χώρα μας με αποκορύφωμα βέβαια την κρίση του καλοκαιριού. Είχαμε δεκάδες δηλώσεις Υπουργών που με αφορμή συγκεκριμένες δικαστικές αποφάσεις είτε χλεύαζαν είτε κατηγορούσαν ανοιχτά για διαπλοκή το δικαστικό σώμα χρησιμοποιώντας χυδαίες εκφράσεις, ενώ τέλος μας κατηγόρησαν ότι λειτουργούμε και ως γραφείο τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ακόμη, ο Χ. Σεβαστίδης ανέφερε ότι οι δικαστές είναι αποφασισμένοι να απαντούν στις προκλήσεις αλλά όπως πρόσθεσε δεν πρόκειται το δικαστικό σώμα να εμπλακεί σε πολιτικά παιχνίδια ούτε να γίνει μέρος του προβλήματος. Όμως δεν θα αφήνουμε αναπάντητες προκλήσεις, αλλά αιτιολογημένα θα εξηγούμε στην κοινωνία τους σκοπούς που κάθε φορά επιδιώκονται.

Επίσης, ο Χ. Σεβαστίδης έκανε λόγο για υποχρηματοδότηση της Δικαιοσύνης, ζήτησε αλλαγή του τρόπου επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης και νομοθετική ρύθμιση με την οποία να απαγορεύονται στο εξής οι τοποθετήσεις συνταξιούχων δικαστικών λειτουργών σε κυβερνητικές η άλλες κρατικές θέσεις, τοποθετήσεις, που όπως είπε, θίγουν το κύρος της Δικαιοσύνης.

Το πόθεν έσχες «αντικείμενο σπέκουλας και πολιτικής εκμετάλλευσης»

Σε άλλο σημείο, ο Χ. Σεβαστίδης για το θέμα του πόθεν έσχες, ανέφερε ότι το εν λόγω θέμα αποτέλεσε «αντικείμενο σπέκουλας και πολιτικής εκμετάλλευσης» ενώ επισήμανε «πως δεν υπάρχει προηγούμενο επίθεσης κατασυκοφάντησης του δικαστικού σώματος και μεγαλύτερο ψεύδος από το ότι οι δικαστές δεν θέλουν να δηλώσουν πόθεν έσχες, όταν ανελλιπώς επί 20 έτη οι δικαστές δηλώνουν πόθεν έσχες».

«Πρόβλημα», αναρωτήθηκε για όσα είπε πριν μία εβδομάδα ο υπουργός Δικαιοσύνης, «είναι το ότι έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας αντίθετη από τη δική του άποψη; Tο μόνο πρόβλημα είναι η έλλειψη κατανόησης του θεσμικού ρόλου της Δικαιοσύνης. Να κρίνει τους νόμους. Αυτή είναι η δουλειά μας κύριε υπουργέ και αυτή τη δουλειά θα συνεχίσουμε να την κάνουμε».

Κατά τις εργασίες της γενικής συνέλευσης της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Νικόλαος Σακελλαρίου στο χαιρετισμό του και απαντώντας για τελευταία φορά, όπως είπε, στους υπαινιγμούς κυβερνητικών παραγόντων ότι οι δικαστές αποφεύγουν τον έλεγχο του πόθεν έσχες τόνισε ότι «Δεν είμαστε εκτός νόμων στη Δικαιοσύνη».

Ο Ν. Σακελλαρίου, ο οποίος είχε καταγγείλει πριν μία εβδομάδα για ωμή παρέμβαση τον υπουργό Δικαιοσύνης έδωσε απάντηση εφ΄όλης της ύλης για όσα ακούστηκαν τις τελευταίες ημέρες.

Ο Ν. Σακελλαρίου, ανέφερε: «Δεν κρυπτόμεθα πίσω από το ανέλεγκτο της δικαστικής κρίσης. Εφαρμόζουμε το δίκαιο με βάση το σύνταγμα. Και δεν δεχόμεθα επεμβάσεις σε εκκρεμείς υποθέσεις. Θα σταθούμε στο ύψος μας. Σε ότι αφορά το περίφημο ζήτημα του πόθεν έσχες, οι δικαστές υποβάλλουν πάντα δηλώσεις και θα συνεχίσουν να υποβάλλουν. Δεν είμαστε εκτός νόμων στη Δικαιοσύνη. Σε λίγες ημέρες θα δημοσιευθεί και η τελευταία απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για να λήξει το εν λόγω θέμα».

Ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασίλειος Πέππας, κάλεσε τους δικαστές να συνεχίσουν απερίσπαστοι το έργο της δικαιοσύνης προς χάριν των πολιτών για να προσθέσει: «μην σας φοβίζει το βάρος μην σας πτοούν οι δυσκολίες». Στις παθογένειες που μαστίζουν τη λειτουργία της δικαιοσύνης αναφέρθηκε εκτενώς ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου, ο οποίος ενδεικτικώς για την υπερφόρτωση της Δικαιοσύνης είπε ότι μόνον στο Εφετείο της Αθήνας βρίσκονται σε εξέλιξη 280 δίκες μεταξύ ων οποίων πολλές με πολυάριθμους κατηγορουμένους.

Τέλος, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου αναφέρθηκε στο κύρος της Δικαιοσύνης και την ανεξαρτησία της, όπως και εκπρόσωποι άλλων δικαστικών Ενώσεων.

Η γενική συνέλευση πραγματοποιείται στην αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων του Εφετείου Αθηνών.

Κοντονής: «Το καθεστώς της διαφθοράς και της διαπλοκής πρέπει να σταματήσει αμέσως χωρίς εξαιρέσεις» 

«Το καθεστώς της διαφθοράς και της διαπλοκής, το οποίο στηρίχτηκε στην ασυδοσία και στον μη έλεγχο, πρέπει να σταματήσει αμέσως χωρίς εξαιρέσεις για κανέναν και για τίποτα», τονίζει ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα», σχετικά με τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης.

Με αφορμή εξαιρέσεις που ζητούν οι δικαστές από τις δηλώσεις «πόθεν έσχες», ο Σ. Κοντονής σημειώνει ότι «Πρέπει, να καταλάβουμε όλοι όσοι μετέχουμε στη δημόσια ζωή, ιδίως όσοι λαμβάνουμε κρίσιμες αποφάσεις για την πατρίδα αλλά και τους πολίτες, και σε κάθε περίπτωση όλοι εκείνοι οι οποίοι αναφέρονται στον νόμο, ότι η υποχρέωσή μας να δηλώνουμε κάθε έτος την περιουσιακή μας κατάσταση είναι ζήτημα δημοκρατίας, εφαρμογής των νόμων χωρίς παρεκκλίσεις και αποτελεσματικού ελέγχου».

Όπως εξηγεί «για να είναι αποτελεσματικός ο νόμος που προβλέπει τη δήλωση «πόθεν έσχες», θα πρέπει σε αυτόν να μην περιλαμβάνονται εξαιρέσεις ως προς τα δηλούμενα ποσά ή τα κινητά μεγάλης αξίας, κι αυτό διότι, αν εμφιλοχωρήσουν εξαιρέσεις στον νόμο, τότε αυτός ακυρώνεται στην πράξη, αφού η δήλωση «πόθεν έσχες» του υπόχρεου μπορεί να είναι απολύτως αναξιόπιστη και χωρίς έννομες συνέπειες».

πηγή