Προσπάθεια σύγκλισης Βερολίνου – ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος: Οι προσδοκίες και οι διαφωνίες

  • Το ελληνικό χρέος στην άτυπη ατζέντα στη συνάντησης Κορυφής των G7 στον Καναδά
  • Στις Βρυξέλλες είναι αισιόδοξοι ότι η παραπάνω συνάντηση μπορεί να καταλήξει σε συμφωνία με το ΔΝΤ
  • Στροφή 180 μοιρών του Βερολίνου στο ζήτημα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο τρέχον πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας
  • Αισιοδοξία Σολτς: Aποφάσεις για πιθανή ελάφρυνση του χρέους στο τέλος Ιουνίου

Για στροφή 180 μοιρών του Βερολίνου στο ζήτημα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο τρέχον πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας κάνει λόγο εκτενές ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung.

Παράλληλα, σε μια τελευταία συνάντηση που μπορεί να άρει το αδιέξοδο ανάμεσα στο ΔΝΤ και στη Γερμανία όσον αφορά την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ελπίζουν ευρωπαίοι αξιωματούχοι, στο περιθώριο της συνάντησης των επτά πιο ισχυρών οικονομιών του κόσμου (G7), στο Γουίσλερ του Καναδά αυτό το Σαββατοκύριακο.

Το ελληνικό χρέος στην άτυπη ατζέντα της συνάντησης Κορυφής των G7

Πιο συγκεκριμένα, οι επικεφαλής των Θεσμών, Κρ. Λαγκάρντ (ΔΝΤ), Β. Ντομπρόβσκις (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Μ. Ντράγκι (ΕΚΤ), Κλ. Ρέγκλινγκ (ESM) και οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας Ο. Σολτς και Γαλλίας Μπρ. Λε Μερ και πιθανά ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας αναμένεται να έχουν μια συνάντηση το πρωί του Σαββάτου εκτός ατζέντας για το ελληνικό χρέος.

Εκεί θα μπορούσε να δοθεί η λύση, καθώς η συνάντηση θα είναι στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο με παρουσία της κ. Λαγκάρντ, επιτρέποντας στο ΔΝΤ να συμμετάσχει με χρηματοδότηση στο τέλος του προγράμματος, εάν κρίνει ότι το χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο.

Στις Βρυξέλλες θέλουν να είναι αισιόδοξοι ότι η παραπάνω συνάντηση μπορεί να καταλήξει σε συμφωνία με το ΔΝΤ, καθώς κατά τη διάρκεια της τελευταίας αξιολόγησης οι εκπρόσωποι του Ταμείου ήταν ιδιαίτερα συνεργάσιμοι, σε αντίθεση με άλλες φορές.

Η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι σημαντική για την αξιοπιστία της βιωσιμότητας του χρέους, δεδομένου ότι η Ελλάδα από την 21η Αυγούστου θα βρεθεί εκτός μνημονίου και εκεί βασικός κριτής θα είναι οι αγορές. Οι τελευταίες θεωρούν ότι το ΔΝΤ είναι ο πλέον αξιόπιστος θεσμός για να κρίνει κατά πόσον το χρέος της χώρας είναι βιώσιμο ή όχι.

Ειδικά μετά τις εξελίξεις στην Ιταλία και τον αρνητικό αντίκτυπο που είχαν και στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που επαναφέρουν στο τραπέζι την ανάγκη για ενεργοποίηση της πιστοληπτικής γραμμής όπως υποστηρίζει και η ΕΚΤ.

Όμως, αξιωματούχοι της Κομισιόν είναι ριζικά αντίθετοι ως προς ότι η δημιουργία ενός μεγάλου «μαξιλαριού» ρευστότητας είναι η πιο σωστή επιλογή για την Ελλάδα από ό,τι μια πιστοληπτική γραμμή.

Στροφή της Γερμανίας για τη συμμετοχή του ΔΝΤ

Παράλληλα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της SZ η ένωση των χριστιανικών κομμάτων CDU/CSU φαίνεται να εγκαταλείπει την αξίωσή της για συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη δανειακή βοήθεια προς την Ελλάδα. Όπως είπε προς την εφημερίδα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της CDU/CSU για θέματα προϋπολογισμού Έκχαρντ Ρέμπεργκ, το ΔΝΤ συμμετείχε πάντα στην αξιολόγηση της Ελλάδας στο πλαίσιο των προγραμμάτων στήριξης και «συνέβαλε αποφασιστικά στην υλοποίηση σημαντικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στη χώρα». Συνεπώς, όπως επισήμανε, έχει επιτευχθεί ένας βασικός στόχος του προγράμματος βοήθειας. «Επί της αρχής δεν υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω οικονομική συμμετοχή του ΔΝΤ», σημείωσε ο Ρέμπεργκ, παραπέμποντας στο ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να εξαντλήσει καν το σύνολο των 86 δις ευρώ που διαθέτει ο ESM στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος.

Όπως σχολιάζει η Süddeutsche Zeitung, με τις δηλώσεις του αυτές ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός εκφράζει το γενικότερο κλίμα της κοινοβουλευτικής ομάδας. Λόγω της αξίωσης του ΔΝΤ για γενναία ελάφρυνση του ελληνικού χρέους οι συντηρητικοί βουλευτές εκφράζουν πλέον σοβαρούς ενδοιασμούς ως προς τη συμμετοχή του Ταμείου στην οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα. Μολονότι στις τελευταίες διαβουλεύσεις διαφάνηκε ότι έχει εγκαταλείψει πλέον την αξίωσή του για ελαφρύνσεις συνολικού ύψους έως και 100 δις ευρώ, το ΔΝΤ φαίνεται να επιμένει σε μεγάλες ελαφρύνσεις όσον αφορά την ωρίμανση και τα επιτόκια των δανείων, προκειμένου να διευκολυνθεί η πρόσβαση της Ελλάδας προς τις αγορές.

Αισιοδοξία Σολτς: Aποφάσεις για πιθανή ελάφρυνση του χρέους στο τέλος Ιουνίου

«Oι θετικές εξελίξεις στην Ελλάδα ξεπέρασαν τις προσδοκίες. Αναμένουμε τις τελικές εκτιμήσεις και θα λάβουμε τις αποφάσεις μας στο τέλος Ιουνίου» δήλωσε ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters.

«Στη βάση αυτών των δεδομένων θα ληφθούν και οι αποφάσεις για πιθανή ελάφρυνση του ελληνικού χρέους» συμπλήρωσε ο κ. Σολτς.

Πηγή πληροφοριών: Καθημερινή, DW

πηγή