«Ποσοστό ρεκόρ αγγίζει η Ελλάδα στην απορρόφηση κονδυλίων για πρόσφυγες», λέει ο Χαρίτσης

Ευρωπαϊκό ποσοστό ρεκόρ στην απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και μεταναστευτικού προβλήματος, έχει η Ελλάδα σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας, Αλέξη Χαρίτση.

«Είμαστε πολύ μπροστά στην αξιοποίηση των πόρων και δεν πρόκειται να χαθεί ούτε ένα ευρώ» διαβεβαίωσε ο κ. Χαρίτσης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο μέσος όρος των άλλων κρατών- μελών βρίσκεται στο 10%, ενώ η Ιταλία, που αποτελεί τη δεύτερη πύλη εισόδου των προσφύγων στην Ευρώπη, έχει απορροφήσει μέχρι στιγμής, μόλις το 6% των κονδυλίων που της αναλογούν».

Ο κ. Χαρίτσης έκανε λόγο για παραπλανητική εικόνα που παρουσιάζεται για την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων, σημειώνοντας ότι όταν το υπουργείο Οικονομικών ανέλαβε, τον Απρίλιο του 2016, τη διαχείριση των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, το κονδύλι του προϋπολογισμού για την περίοδο μέχρι το 2020 ήταν 454 εκατ. ευρώ και μετά από τις διαπραγματεύσεις που έκανε κατάφερε να το αυξήσει στα 538 εκατ. ευρώ, «μια αύξηση που ξεπερνά το 18% του αρχικού ποσού» όπως είπε. Διευκρίνισε δε, ότι «τα ποσά αυτά δεν είναι ετήσια, αλλά αφορούν την περίοδο μέχρι και το 2020».

«Όχι μόνο δεν χάθηκαν πόροι, όπως παραπλανητικά υποστηρίζεται, αλλά πετύχαμε σημαντική αύξηση των κονδυλίων που αναλογούν στη χώρα μας. Και από τον συνολικό προϋπολογισμό των 538 εκατ. ευρώ, έχουν ήδη εξειδικευτεί σε προσκλήσεις τα 444 εκατ., ποσοστό δηλαδή 82,5%, ενώ έχουν ήδη συμβασιοποιηθεί τα 218 εκατ. ευρώ» υπογράμμισε ο κ. Χαρίτσης.

Παράλληλα διευκρίνισε, ότι οι υπόλοιποι πόροι που διατίθενται για την Ελλάδα, ύψους 562 εκατ. ευρώ, δίνονται απευθείας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ΜΚΟ και άλλους διεθνείς οργανισμούς και την ευθύνη της διαχείρισης, όπως και τον ρυθμό απορρόφησής τους, έχουν αποκλειστικά οι αρμόδιες υπηρεσίες της Επιτροπής και οι οργανισμοί αυτοί.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης τόνισε ακόμα, ότι από το ποσό της έκτακτης χρηματοδότησης που δόθηκε στην ελληνική κυβέρνηση για το προσφυγικό, το υπουργείο Υποδομών πήρε μόλις 12,7 εκατ. ευρώ, τα οποία αξιοποιήθηκαν για την προμήθεια οικίσκων που φιλοξενούν τους πρόσφυγες.

«Εμείς ωστόσο, χρηματοδοτήσαμε από το ΠΔΕ τη δημιουργία των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) με 10 εκατ. ευρώ και την αναβάθμιση των δομών φιλοξενίας στην ηπειρωτική χώρα με άλλα 10 εκατ. Επιπλέον, αυτή τη στιγμή χρηματοδοτούμε την αναβάθμιση των ΚΥΤ με άλλα 25 εκατ. ευρώ. Πρόγραμμα που υλοποιεί το ΥΠΕΘΑ ως ο μόνος φορέας που έχει την επιχειρησιακή και διαχειριστική επάρκεια» υπογράμμισε ο κ. Χαρίτσης, καταθέτοντας και τα σχετικά στοιχεία.

Σε ό,τι αφορά τον τομέα του ασύλου και της ένταξης, ανέφερε ότι «έχουν προγραμματιστεί δαπάνες ύψους 65 εκατ. ευρώ, από έναν προϋπολογισμό συνολικού ύψους 107 εκατ. ευρώ μέχρι το 2020, για τον συγκεκριμένο άξονα».

Τέλος επεσήμανε, ότι για την στήριξη των νησιών που δέχονται τις προσφυγικές ροές, δημιουργήθηκαν νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως τα Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα Βορείου και Νοτίου Αιγαίου και έχουν αυξηθεί σημαντικά οι πόροι.

πηγή