Πιο διαλλακτικό το Κρεμλίνο έναντι της εξωκοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης

Διαδηλώσεις σε περίπου 80 πόλεις της Ρωσίας πραγματοποιήθηκαν το περασμένο Σάββατο μετά από αίτημα του ηγέτη της εξωκοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος είχε υποσχεθεί το «δώρο» αυτό στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, στην 65η επέτειο των γενεθλίων.

Ο λόγος; Πριν λίγες μέρες ο Ναβάλνι συνελήφθη έξω από το σπίτι του, ενώ πήγαινε να μιλήσει σε προεκλογική συγκέντρωση στο Νίζνι Νόβγκοραντ.

Οι διαδηλώσεις, έγιναν αλλά κατά γενική ομολογία, παρά τις 260 συλλήψεις που πραγματοποιήθηκαν σε όλες τις πόλεις, ήταν γενικά ειρηνικές, όπως επισημαίνει η εφημερίδα «Nezavisimaya Gazeta». Οι περισσότεροι συλληφθέντες ήταν οι συντονιστές του επιτελείου του Ναβάλνι και οι πιο δραστήριοι εθελοντές του, αλλά αφέθηκαν εν συνεχεία ελεύθεροι, χωρίς να παραπεμφθούν για διάπραξη ποινικών αδικημάτων όπως συνέβαινε στις προηγούμενες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Η ρωσική εφημερίδα αποδίδει την συγκρατημένη στάση της αστυνομίας, στο γεγονός ότι το Σάββατο ήταν ημέρα των γενεθλίων του Ρώσου προέδρου και στο γεγονός ότι ήταν δεν ήταν μαζικές από απόψεως συμμετοχής.

Η εφημερίδα ‘Vedomosti’ στο κύριο άρθρο της, εκτιμά ότι η χαμηλή συμμετοχή στις διαδηλώσεις αυτές και η πιο ανεκτική στάση που έδειξε η αστυνομία στους διαδηλωτές σε σχέση με τον περασμένο χρόνο, δεν σημαίνει ότι μπορούμε να μιλάμε για νέα τάση. Προφανώς γραφεί η εφημερίδα πρόκειται για μια ενδιάμεση κατάσταση, από την οποία μπορεί να εξάγει κανείς διάφορα συμπεράσματα.

Η συγκριτικά χαμηλή συμμετοχή στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, όπως δηλώνει ο πολιτειολόγος Αλξέι Μάκαρκιν, δεν σημαίνει ότι θα πάψουν να υπάρχουν διαμαρτυρίες. Ο ίδιος μάλιστα λέει ότι οι συλλήψεις του Ναβάλνι και των συνεργατών του στις περιφέρειες της χώρας, με τις οποίες οι αρχές ασφαλείας και η αστυνομία ήθελαν να τους αποδιοργανώσουν αλλά και να αποτρέψουν τις διαδηλώσεις, ήταν ένας στόχος ο οποίος όμως δεν επιτεύχθηκε.

Η πολιτειολόγος Αικατερίνα Σούλμαν, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο, παραμονές των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας, οι αρχές και η αστυνομία να είχαν πάρει εντολή να μην δείξουν υπερβάλλοντα ζήλο ως προς την εκτέλεση των καθηκόντων τους για να μην δημιουργηθεί μια άσχημη εικόνα, αλλά δεν ήταν όλοι στους κόλπους τους που έλαβαν το μήνυμα αυτό. Η ίδια όμως εκτιμά ότι σε επόμενες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας είναι πολύ πιθανόν να βγει στους δρόμους πολύ περισσότερος κόσμος, γεγονός που θα δυσκολέψει τους επίσημους αξιωματούχους να εξηγήσουν την συμπεριφορά των αρχών ασφαλείας σε περίπτωση που επιδείξουν σκληρότητα απέναντι στους διαδηλωτές.

Η ίδια εφημερίδα πάντως σε άλλο άρθρο με το ίδιο θέμα, αναφέρεται σε δηλώσεις του πολιτειολόγου Αντρέι Καλιάντιν που πρόσκειται στο Κρεμλίνο, ο οποίος λέει ότι μέχρι τις προεδρικές εκλογές (που θα διεξαχθούν στις 18 Μαρτίου 2018-σ.σ) δεν θα συλλάβουν και δεν θα οδηγήσουν στην φυλακή τον Ναβάλνι, γιατί όντας ελεύθερος εξυπηρετεί τις αρχές. Ο ίδιος μάλιστα εκτιμά ότι ο κόσμος που βγάζει ο Ναβάλνι, στον δρόμο για να διαμαρτυρηθεί είναι κάθε φορά λιγότερος και πως η κυβέρνηση άρχισε σταδιακά να συνειδητοποιεί ότι η προσπάθεια που έκανε πριν τις βουλευτικές εκλογές, να προβεί δηλαδή σε ξεκαθάρισμα του αντιπολιτευόμενου πεδίου, δεν ήταν κάτι καλό.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

πηγή