Οι τυχεροί λαχνοί της «λοταρίας» αποδείξεων

  • Σε κάθε κλήρωση αναδεικνύονται 1.000 νικητές που κερδίζουν από 1.000 ευρώ, ενώ κληρώθηκαν και 1.000 επιλαχόντες
  • Τα χρηματικά έπαθλα είναι ακατάσχετα, αφορολόγητα, δεν αποτελούν εισόδημα και δεν υπόκεινται σε καμιά κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου
  • «Δύο δισ. ευρώ επιπλέον, η φορολογική συγκομιδή από την αύξηση της χρήσης του πλαστικού χρήματος», σημείωσε η Παπανάτσιου
  • «Η δημόσια κλήρωση αποτελεί ένα επιπλέον έμπρακτο κίνητρο για διαφάνεια στις συναλλαγές», επεσήμανε ο Πιτσιλής

Ολοκληρώθηκε η πρώτη δημόσια κλήρωση (λοταρία) του υπουργείου Οικονομικών, με βάση τις δαπάνες που κάνουν οι φορολογούμενοι μέσω καρτών ή άλλων μορφών ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Σε 4.556.328 ανήλθαν οι φορολογούμενοι που μπήκαν στην κληρωτίδα, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Στη κληρωτίδα μπήκαν λαχνοί που αντιστοιχούσαν σε 8.254.535 συναλλαγές, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν συνολικά από 4.556.328 ΑΦΜ. Η συνολική αξία των συναλλαγών ήταν 2.093.786.015,92 ευρώ, ενώ κληρώθηκαν 1.074.332.777 λαχνοί.

Οι 11 σελίδες με τους τυχερούς λαχνούς της πρώτης κλήρωσης δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (aade.gr), ενώ οι τυχεροί θα ενημερωθούν και μέσω e-mail.

Δείτε επίσης: «Λοταρία» αποδείξεων: Όσα πρέπει να ξέρουν οι φορολογούμενοι – 13 ερωτήσεις και απαντήσεις

Η πρώτη κλήρωση περιλάμβανε τις συναλλαγές του μηνός Οκτωβρίου που έχουν πραγματοποιηθεί με κάρτες πληρωμών και επιπλέον τις συναλλαγές του ιδίου μηνός (μεταφορές πίστωσης/άμεσες χρεώσεις) προς επαγγελματικούς λογαριασμούς που έχουν δηλωθεί στο Μητρώο της ΑΑΔΕ έως τις 23 Νοεμβρίου 2017.

Σε κάθε κλήρωση αναδεικνύονται 1.000 νικητές που κερδίζουν από 1.000 ευρώ, ενώ κληρώθηκαν και 1.000 επιλαχόντες.

Δείτε επίσης: «Πρεμιέρα» για τη «λοταρία» των αποδείξεων – Πώς συμμετέχεις, πώς κερδίζεις

Τα χρηματικά έπαθλα είναι ακατάσχετα, αφορολόγητα, δεν αποτελούν εισόδημα και δεν υπόκεινται σε καμιά κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου.«Δύο δισ. ευρώ επιπλέον, η φορολογική συγκομιδή από την αύξηση της χρήσης του πλαστικού χρήματος»

Η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, σε δηλώσεις της μετά την ολοκλήρωση της πρώτης δημόσιας κλήρωσης, τόνισε ότι η αύξηση της χρήσης του πλαστικού χρήματος (πιστωτικές, χρεωστικες, προπληρωμένες κάρτες, συναλλαγες e-banking) οδήγησε στα πρώτα αποτελέσματα στην μάχη κατά της φοροδιαφυγής, καθώς τα έσοδα από ΦΠΑ στο εννιάμηνο του 2017, αυξήθηκαν κατά 20% σε σχέση με την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2015 (ή κατά 2 δισ. ευρώ).

«Η σημερινή κλήρωση αποτελεί μέρος της γενικότερης πολιτικής ενίσχυσης των ηλεκτρονικών πληρωμών, με στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής», τόνισε, επισημαίνοντας ότι ο περιορισμός της φοροδιαφυγής είναι ο πιο ουσιαστικός τρόπος για την δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών.

Από την πλευρά του ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, επεσήμανε ότι «η δημόσια κλήρωση αποτελεί ένα επιπλέον έμπρακτο κίνητρο για διαφάνεια στις συναλλαγές».

πηγή