Οι σχέσεις Γερμανίας – Τουρκίας στο επίκεντρο συνομιλίας Μέρκελ – Ερντογάν

Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπου συζήτησαν το θέμα των διμερών σχέσεων, όπως μετέδωσαν τουρκικά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, Ερντογάν και Μέρκελ συμφώνησαν να «δώσουν μια νέα ώθηση στις διμερείς επαφές σε ανώτερο επίπεδο» μεταξύ των δύο χωρών, μόλις σχηματιστεί η νέα γερμανική κυβέρνηση.

Η τηλεφωνική επικοινωνία πραγματοποιήθηκε ενώ οι ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών συμμάχων στο ΝΑΤΟ επιδεινώθηκαν το περασμένο καλοκαίρι, εξαιτίας κυρίως των επικρίσεων του Βερολίνου σχετικά με την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.

Κατά τη διάρκεια της συνδιάλεξής τους, η Μέρκελ και ο Ερντογάν συζήτησαν επίσης τη συμφωνία του περασμένου χρόνου που συνάφθηκε μεταξύ της Άγκυρας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το προσφυγικό.

Επιπλέον, ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους ενημέρωσε την καγκελάριο για τη σύνοδο Τουρκίας – Ιράν – Ρωσίας με θέμα τη Συρία, η οποία διεξήχθη την περασμένη εβδομάδα στο Σότσι, μετέδωσε το Anadolu.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP – Reuters)

πηγή