Οι ΗΠΑ θα επανεξετάσουν τον νόμο για τα ημιαυτόματα όπλα, μετά το μακελειό στο Λας Βέγκας

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ θα εξετάσει πολύ σύντομα, όπως αναφέρει, εάν και κατά πόσο θα θέσει εκτός νόμου ή θα επιβάλει περιορισμούς στις πωλήσεις των λεγόμενων bump stocks, των ειδικών κοντακιών για ημιαυτόματα τουφέκια που επιτρέπουν στους κατόχους τους να τα χρησιμοποιούν σαν αυτόματα, μετά τη σφαγή που διαπράχθηκε στο Λας Βέγκας την Κυριακή.

«Θα το εξετάσουμε την αμέσως προσεχή χρονική περίοδο», είπε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους, ερωτηθείς εάν αυτό το είδος αξεσουάρ πρέπει να τεθεί εκτός νόμου.

Το πανίσχυρο λόμπι υπέρ της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ, η οργάνωση NRA, η οποία πάντα καταπολεμά—με ιδιαίτερη αποτελεσματικότητα—κάθε προσπάθεια ελέγχου των πωλήσεων όπλων, εμφανίστηκε χθες να εκφράζει την ετοιμότητά της να δεχθεί τον περιορισμό των πωλήσεων του συγκεκριμένου αξεσουάρ για ημιαυτόματα τουφέκια.

Η αστυνομία του Λας Βέγκας ανακοίνωσε ότι ο δράστης του μακελειού της Κυριακής, ο Στίβεν Πάντοκ, είχε εφοδιάσει 12 από τα τουφέκια του με τα λεγόμενα bump stocks, που του επέτρεπαν να ρίχνει εναντίον του πλήθους κατά ριπάς κι ασταμάτητα, ώσπου να αδειάσει κάθε γεμιστήρας, σαν να χρησιμοποιούσε πολυβόλα, που είναι εκτός νόμου στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τις αρχές, το γεγονός ότι χρησιμοποίησε το αξεσουάρ ήταν ίσως ο σημαντικότερος παράγοντας για τον τόσο βαρύ απολογισμό—58 νεκροί, εκατοντάδες τραυματίες. Ο Πάντοκ αυτοκτόνησε πριν οι αστυνομικοί κάνουν έφοδο στη σουίτα του στο ξενοδοχείο Μανταλέι Μπέι.

Οι δημοκρατικοί ζητούν να καταρτιστεί νέα νομοθεσία για την οπλοκατοχή, αλλά ο Στιβ Σκαλίζ, βουλευτής των Ρεπουμπλικάνων ο οποίος έχει τραυματιστεί και ο ίδιος από ένοπλο, εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο τα μέτρα για το συγκεκριμένο αξεσουάρ να φέρουν «ευρύτερους περιορισμούς στα δικαιώματα» των κατόχων όπλων.

πηγή