Ξεκινά η επιχείρηση ανέλκυσης του μοιραίου Mirage 2000-5 (video)

  • Η Πολεμική Αεροπορία, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς θα επιχειρήσει να πάρει απαντήσεις για τα αίτια που οδήγησαν στην αεροπορική τραγωδία
  • Το αεροσκάφος (το μεγαλύτερο τμήμα του) βρίσκεται σε βάθος 800 μέτρων, ενώ κομμάτια του έχουν «απλωθεί» σε μια ακτίνα που υπολογίζεται στα 400 μέτρα

Σκάφος του ΕΛΚΕΘΕ θα αποπλεύσει τις επόμενες ώρες, με προορισμό το σημείο που έπεσε το Mirage 2000-5 του σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου, προκειμένου να ξεκινήσει την ανέλκυση του αεροσκάφους, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ekriti.gr.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, καθορίζονται οι τελευταίες λεπτομέρειες της επιχείρησης, καθώς η Πολεμική Αεροπορία, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς θα επιχειρήσει να πάρει απαντήσεις για τα αίτια που οδήγησαν στην αεροπορική τραγωδία και στην απώλεια ενός έμπειρου αεροπόρου, αλλά και ενός εκ των δύο πιο σύγχρονων τύπων μαχητικών αεροσκαφών που διαθέτει στο οπλοστάσιό της.

Η συγκεκριμένη επιχείρηση αναμένεται με αγωνία από τα μέλη της επιτροπής διερεύνησης που έχει συσταθεί από την πρώτη στιγμή του συμβάντος, προκειμένου οι αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας να έχουν στα χέρια τους κάθε διαθέσιμο στοιχείο. Το αεροσκάφος (το μεγαλύτερο τμήμα του) βρίσκεται σε βάθος 800 μέτρων, ενώ κομμάτια του έχουν «απλωθεί» σε μια ακτίνα που υπολογίζεται στα 400 μέτρα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως και σε αυτή την αποστολή, οι ερευνητές του ΕΛΚΕΘΕ θα χρησιμοποιήσουν τα ηχοβολιστικά και τα τηλεχειριζόμενα οχήματα που διαθέτουν προκειμένου να φτάσουν στο μαχητικό, να το καταγράψουν και στη συνέχεια -αν είναι εφικτό- να το ανελκύσουν. Οι δυσκολίες είναι δεδομένες, ωστόσο το εξειδικευμένο και άρτια καταρτισμένο προσωπικό του σκάφους εγγυάται ουσιαστικά το ίδιο το αποτέλεσμα, το οποίο είναι και ένα μεγάλο «στοίχημα» για όλους τους συμμετέχοντες.

Να σημειωθεί ότι το 2016 είχε πραγματοποιηθεί στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, επιτυχημένη αποστολή ανέλκυσης τμημάτων και μειζόνων συγκροτημάτων αεροσκάφους F-16 Blk 52+, το οποίο κατέπεσε λόγω μηχανικής βλάβης στις 4 Δεκεμβρίου 2014.

(ekriti.gr)

πηγή