Ντράγκι: Η βελτίωση της ελληνικής οικονομίας αντανακλάται θετικά στις αγορές

  • «Hελληνική οικονομία έχει βελτιωθεί σημαντικά, τόσο σε πραγματικά μεγέθη, όσο και σε ο,τι αφορά τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ και την απασχόληση»
  • «Αξιοσημείωτη μείωση των spreads»
  • Θετική ανταπόκριση των αγορών στο swap

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, εξήρε τη σημαντική βελτίωση της ελληνικής οικονομίας, η οποία, όπως ισχυρίστηκε, αντανακλάται θετικά στις αγορές.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην επιτροπή οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες, ερωτηθείς από τον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, σχετικά με το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, ο Μ. Ντράγι ανέφερε, ότι η συνολική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας έχει βελτιωθεί σημαντικά, τόσο σε πραγματικά μεγέθη, όσο και σε ο,τι αφορά τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ και την απασχόληση.

Μάλιστα, ο κ. Ντράγκι, τόνισε πως η συνολική βελτίωση σημαίνει ότι η συνεχής εφαρμογή των μέτρων του προγράμματος έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς.

Συνεχίζοντας, ο Μ. Ντράγκι τόνισε, ότι η βελτίωση της ελληνικής οικονομίας αντανακλάται θετικά στις αγορές, σημειώνοντας ειδικότερα την «αξιοσημείωτη μείωση των spreads» και τη θετική ανταπόκριση των αγορών για την προτεινόμενη ανταλλαγή ομολόγων (swap) από την ελληνική κυβέρνηση.

Για τις ελληνικές τράπεζες, ο πρόεδρος της ΕΚΤ ανέφερε, ότι αυτή τη στιγμή ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας ανέρχεται στο 17,1%, που είναι ένα πολύ σημαντικό ποσοστό.

Όμως, τόνισε ότι οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να σταθεροποιήσουν την κατάστασή τους, γιατί αυτή τη στιγμή η κατάσταση των καταθέσεων έχει μεν σταθεροποιηθεί, αλλά δεν έχει επανέλθει στα προ της κρίσης επίπεδα.

Κληθείς από τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλη, να σχολιάσει τις αποκαλύψεις από τα Paradise Papers, της μεγάλης φοροδιαφυγής και πώς η ΕΚΤ εκτιμά ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το ζήτημα, ο Μ. Ντράγκι απάντησε, ότι η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής δεν είναι αρμοδιότητα της ΕΚΤ. Τόνισε ωστόσο, ότι η ΕΚΤ συμφωνεί με τις προτάσεις για την πάταξη της φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι συννομοθέτες.

Εν τέλει, αναφορικά με την πρόσφατη έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, που εντοπίζει σημαντικά λάθη στον σχεδιασμό των τριών μνημονίων που υπέγραψε η Ελλάδα και που κατηγορεί την ΕΚΤ ότι δεν προσκόμισε τα στοιχεία που της ζητήθηκαν, ο Μ. Ντράγκι απάντησε, ότι το Συνέδριο ζήτησε στοιχεία που ξεπερνούν τις αρμοδιότητές του.

«Η εντολή του Ελεγκτικού Συνεδρίου περιορίζεται στην ανάλυση της επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας της διαχείρισης της ΕΚΤ και όταν το Ελεγκτικό Συνέδριο κάνει ερωτήσεις που υπερβαίνουν την εντολή αυτή, η ΕΚΤ δεν μπορεί να απαντήσει, ειδικότερα όταν έχει να κάνει με τα στοιχεία που έχει δώσει στο Eurogroup και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή» απάντησε ο Μ. Ντράγκι, ο οποίος πρόσθεσε, ότι στο πλαίσιο της έκθεσης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία που υποστηρίζουν τον ισχυρισμό ότι υπήρξαν σφάλματα.

Για τα Paradise Papers ο Δ. Παπαδημούλης έκανε λόγο για «αποκαλύψεις αυτής της σκανδαλώδους μεγάλης φοροδιαφυγής», θυμίζοντας ότι «ο Επίτροπος Μοσκοβισί πριν μια εβδομάδα στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου μίλησε για “βαμπίρ της φοροδιαφυγής” και είπε πως πρέπει να ληφθούν μέτρα διαφάνειας, ανταλλαγής πληροφοριών, φορολογικής εναρμόνισης, διότι εκτός από τους φορολογουμένους, πλήττεται και η ευρωπαϊκή οικονομία, μέσω αυτή της σκανδαλώδους αποφυγής πληρωμής φόρων από τους υπερπλουσίους».

Κλείνοντας ο ;eλληνας ευρωβουλευτής είπε για την έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, ότι «αξιολόγησε την πορεία εφαρμογής των μνημονίων στη χώρα μου, την Ελλάδα, και εντόπισε πολλά λάθη στο σχεδιασμό με αρνητικές κοινωνικές συνέπειες, και ένα έλλειμμα αξιολόγησης των κοινωνικών συνεπειών». Και, εν κατακλείδι, «στην έκθεσή του το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο σημειώνει ότι δεν μπορεί να αξιολογήσει το ρόλο που έπαιξε η ΕΚΤ στα ελληνικά προγράμματα, επειδή αρνηθήκατε (σ.σ. η ΕΚΤ) να δώσετε τις πληροφορίες που σας ζήτησε».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

πηγή