Νέα άρση ασυλίας στη Μαρίν Λεπέν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήρε την ασυλία της Μαρίν Λεπέν σε ψηφοφορία του που διεξήχθη σήμερα Πέμπτη, ανοίγοντας τον δρόμο στη δυνητική άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος της από γάλλους εισαγγελείς που χειρίζονται μια υπόθεση συκοφαντικής δυσφήμησης που βαρύνει την πρόεδρο του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου (Front National, FN).

Η Λεπέν αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να της ασκηθεί ποινική δίωξη εξαιτίας των επικρίσεών της εναντίον του κεντροδεξιού δημάρχου της Νίκαιας Κριστιάν Εστροζί, ο οποίος είχε κάνει μήνυση όταν η ηγέτιδα της άκρας δεξιάς είχε υποστηρίξει πως είναι «λιγάκι συνεργός» των τζιχαντιστών. Το αίτημα να αρθεί η ασυλία της είχε υποβληθεί στο ΕΚ από τη γαλλική δικαιοσύνη.

Η Λεπέν, η οποία ηττήθηκε από τον Εμανουέλ Μακρόν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθη τον περασμένο μήνα, είχε ήδη απολέσει την ασυλία της τον Μάρτιο, σε μια υπόθεση που αφορά την ανάρτηση από μέρους τους φωτογραφικών στιγμιότυπων εκτελέσεων που διαπράχθηκαν από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) στον λογαριασμό της στο Twitter. Κινδυνεύει εξάλλου να χάσει την ασυλία της και για την υπόθεση πιθανής κατάχρησης κονδυλίων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η οποία εκκρεμεί σε βάρος της διότι πλήρωνε υπαλλήλους του κόμματός της με χρήματα του ΕΚ.

Στις χώρες τους, οι ευρωβουλευτές απολαύουν ασυλίας, όπως και τα μέλη των εθνικών κοινοβουλίων. Το Σύνταγμα της Γαλλίας προβλέπει ασυλία για τις απόψεις που εκφράζουν αλλά και τις ψήφους βουλευτών κατά τη διάρκεια της άσκησης των καθηκόντων τους.

Η Μαρίν Λεπέν, η οποία απορρίπτει τις νομικές διαδικασίες σε βάρος της αποδίδοντάς τους σε κάθε περίπτωση πολιτικά κίνητρα, επέλεξε να μην αποδεχθεί καμιά από τις προσκλήσεις που της εστάλησαν για να παρουσιαστεί ενώπιον της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων. Διεξήγε εκστρατεία για τις βουλευτικές εκλογές, στις οποίες διεκδικεί την έδρα του Ενάν-Μπομόν (βόρεια), ένα προπύργιό της. Αν πράγματι εκλεγεί στη γαλλική Εθνοσυνέλευση, θα πρέπει να εγκαταλείψει το ΕΚ, όπου κατέχει μια έδρα από το 2004.

Η Λεπέν κατηγορείται από τον Εστροζί για δυσφήμηση διότι είχε κατηγορήσει τον Μάιο του 2015 τον συντηρητικό πολιτικό ότι χρηματοδοτούσε την Ένωση Ισλαμικών Οργανώσεων της Γαλλίας (UOIF, σήμερα Μουσουλμάνοι της Γαλλίας), στην οποία ανήκουν 250 οργανώσεις και υπερασπίζεται μια συντηρητική εκδοχή του ισλάμ. Η Λεπέν αναφερόταν στο ότι ο δήμαρχος της Νίκαιας είχε εγκρίνει τη δαπάνη ενός σχετικά μικρού ποσού για το ενοίκιο ενός τζαμιού στην πόλη.

Ερωτηθείσα από έναν δημοσιογράφο «(είναι ο) Εστροζί συνεργός των τζιχαντιστών;» η Λεπέν είχε απαντήσει: «Όταν βοηθά κανείς τον ισλαμιστικό φονταμενταλισμό να εγκατασταθεί, να διαδοθεί, να στρατολογήσει (…) ηθικά, ναι, είναι λιγάκι συνεργός».

Χθες Τετάρτη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήρε επίσης την ασυλία του πατέρα της προέδρου του FN, του Ζαν-Μαρί Λεπέν, επίτιμου προέδρου του ακροδεξιού αυτού κόμματος, σε βάρος του οποίου διεξάγεται έρευνα λόγω της δήλωσής του (Αύγουστος 2009) ότι «το 90% των ποινικών υποθέσεων που απασχολούν την ειδησεογραφία διαπράττονται από έναν μετανάστη, ή κάποιον γόνο μεταναστών». Για αυτή τη δήλωσή του η γαλλική δικαιοσύνη πιθανολογείται ότι θα του ασκήσει δίωξη για «δημόσια συκοφαντική δυσφήμηση» ρατσιστικού χαρακτήρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ