Μουντιάλ: Πάνω από 2.700 έλεγχοι ντόπινγκ και κανένα θετικό δείγμα μέχρι τώρα

Περισσότεροι από 2.700 έλεγχοι ντόπινγκ πραγματοποιήθηκαν από την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου στη Ρωσία και «δεν διαπιστώθηκε καμία παραβίαση της νομοθεσίας για την καταπολέμηση της φαρμακοδιέγερσης σε αυτό το στάδιο», έκανε γνωστό η FIFA την Παρασκευή στη Μόσχα σε συνέντευξη Τύπου.

«Κάθε συμμετέχων παίκτης υποβλήθηκε σε τουλάχιστον έναν έλεγχο, μερικοί σε περισσότερες», δήλωσε ο υπεύθυνος διοργανώσεων της FIFA Κόλιν Σμιθ και πρόσθεσε: «Υπάρχει επίσης έλεγχος σε τουλάχιστον τέσσερις παίκτες για κάθε αγώνα και τα δείγματα στη συνέχεια αποστέλλονται για εξέταση σε εργαστήριο στην Ελβετία, αλλά δεν έχει υπάρξει καμία παραβίαση του κώδικα αντιντόπινγκ σε αυτό το στάδιο».

Ο ίδιος έκανε αναφορά σε ένα «πολύ ολοκληρωμένο πρόγραμμα» αντιντόπινγκ, για το οποίο είπε: «Είμαστε ικανοποιημένοι με τη διαδικασία που ακολουθεί το σχεδιασμό που έχουμε κάνει».

Ο πρόεδρος της τοπικής οργανωτικής επιτροπής Αλεξέι Σορόκιν, που ρωτήθηκε σχετικά με τις επιτυχίες της ρωσικής ομάδας η οποία κατάφερε με δύο νίκες να περάσει στη φάση των «16», είπε: «Έχουμε εμπιστοσύνη στην ομάδα η οποία έφθασε στους «16» και ήδη τα μέλη της έχουν υποβληθεί σε αντιντόπινγκ κοντρόλ αρκετές φορές. Είμαστε χαρούμενοι για την πορεία της και δεν αποτελεί έκπληξη για μας γιατί προετοιμάζεται μήνες τώρα για την διοργάνωση και υπάρχουν μεγάλα κίνητρα».

****
Δεν πρόκειται να αλλάξει, σε περιπτώσεις απόλυτης ισοβαθμίας στους ομίλους του Μουντιάλ, το κριτήριο του fair-play ως ύστατη σύγκριση πριν από την κλήρωση, για την πρόκριση στην επόμενη φάση. Η πρόκριση της Ιαπωνίας έναντι της ισόβαθμης Σενεγάλης, ακριβώς επειδή είχε λιγότερες κίτρινες κάρτες στα τρία ματς του ομίλου, έχει ανοίξει αυτό το θέμα συζήτησης, ωστόσο οι αξιωματούχοι της FIFA συνεχίζουν να το υποστηρίζουν και ξεκαθαρίζουν πως θα παραμείνει αυτό το κριτήριο.
Η Παγκόσμια Ομοσπονδία θέλει τα κριτήρια πρόκρισης να είναι αγωνιστικά και ως εκ τούτου να αποφεύγεται όσο είναι δυνατόν η κλήρωση ως μέθοδος πρόκρισης. Με αυτή την λογική, λοιπόν, έβαλε ως έσχατη λύση -πριν την κλήρωση- σε περίπτωση απόλυτης ισοβαθμίας (δηλαδή και σε διαφορά τερμάτων και σε επίθεση και στο μεταξύ τους παιχνίδι) την καλύτερη πειθαρχική συμπεριφορά μέσα στο γήπεδο. Και είναι γεγονός πως πολύ σπάνια θα συμπέσει ανάμεσα στις ομάδες να έχουν ακριβώς τον ίδιο αριθμό κόκκινων και κίτρινων καρτών.
Ενδεικτικά είναι τα όσα δήλωσε ο διευθυντής διοργανώσεων της FIFA, Κόλιν Σμιθ: «Αυτό που θέλουμε είναι να αποφύγουμε την διαδικασία της κλήρωσης για πρόκριση. Πιστεύουμε ακράδαντα πως οι ομάδες πρέπει να προκρίνονται βάσει των όσων συμβαίνουν μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Είναι γεγονός πως η πρόκριση με κριτήριο τον πειθαρχικό τομέα είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά σε Παγκόσμιο Κύπελλο και σίγουρα θα εξετάσουμε το θέμα, όμως πραγματικά δεν βλέπω τον λόγο για να το αλλάξουμε».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Φωτογραφία: TASS

πηγή