Μοσκοβισί: Η Ελλάδα ανακάμπτει, η ανεργία πέφτει, σε τάξη τα δημοσιονομικά

  • Τέλος του ελληνικού προγράμματος το καλοκαίρι βλέπει ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών
  • Η ελληνική οικονομία ανακάμπτει, το μόνο που έχουμε να λύσουμε είναι η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος
  • “Άνθρωπος εξαιρετικής ευφυΐας ο Σόιμπλε”, λέει ο Μοσκοβισί και συνεχίζει: “Δεν συμφωνούσαμε πάντα σε όλα”
  • Ντάισελμπλουμ: Έως τον Αύγουστο το ελληνικό πρόγραμμα

«Να διοχετεύσουμε όλη μας την ενέργεια στο κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, που είναι κυρίως εφαρμογή συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων και μετά να προετοιμάσουμε το τέλος του ελληνικού προγράμματος, που ελπίζω να γίνει στο τέλος του καλοκαιριού», διαμήνυσε ο Πιέρ Μοσκοβισί προσερχόμενος στο Eurogroup στο Λουξεμβούργο.

Συγκεκριμένα, ο επίτροπος Οικονομίας σημείωσε: «Η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα αυτή τη στιγμή». Πρόσθεσε δε πως η ελληνική οικονομία ανακάμπτει, η ανεργία πέφτει και τα δημοσιοοικονομικά της χώρας έχουν μπει σε τάξη. «Το μόνο που έχουμε να λύσουμε είναι η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος», πρόσθεσε ο Γάλλος επίτροπος τονίζοντας ότι η ουσία είναι η «δουλειά» που θα γίνει στην Ελλάδα.

Ωστόσο, ερωτηθείς για την αποχώρηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφκανγκ Σόιμπλε από το Eurogroup, ο Πιέρ Μοσκοβισί απάντησε με ιδιαίτερα θερμά λόγια, χαρακτηρίζοντας τον απερχόμενο Γερμανό υπουργό Οικονομικών «άνθρωπο εξαιρετικής ευφυΐας», με μεγάλη γενναιότητα και εξαιρετική αίσθηση του χιούμορ. «Κάποιες φορές μπορεί να γίνει σκληρός. Δεν συμφωνούσαμε πάντα σε όλα, αλλά καταφέρναμε πάντα να έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία», ανέφερε για τον Β. Σόιμπλε ο Γάλλος επίτροπος.

«Το ελληνικό πρόγραμμα έχει διάρκεια έως τον Αύγουστο»

Ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «το ελληνικό πρόγραμμα είναι μια συμφωνία μεταξύ όλων των χωρών της Ευρωζώνης και μια μεμονωμένη χώρα δεν μπορεί να το αλλάξει».

«Καταλήξαμε σε μια ισχυρή συμφωνία το καλοκαίρι του 2015, η οποία αφορά ένα τρίτο πρόγραμμα και αυτό τρέχει μέχρι τον Αύγουστο της επόμενης χρονιάς. Μεμονωμένες εκλογές, μεμονωμένες χώρες δεν μπορούν να αλλάξουν αυτό το πρόγραμμα. Είναι μια συμφωνία μεταξύ όλων των χωρών της Ευρωζώνης. Ακόμα και αν αλλάξουν οι κυβερνήσεις, η συμφωνία επιτεύχθηκε και το πρόγραμμα έχει διάρκεια έως τον Αύγουστο της επόμενης χρονιάς», δήλωσε, ερωτηθείς για το εάν οι γερμανικές εκλογές μπορούν να οδηγήσουν σε σκλήρυνση της στάσης της Γερμανίας απέναντι στο ελληνικό πρόγραμμα.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

πηγή