Με το «ενεργειακό» ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις – Κλείνουν τα προαπαιτούμενα

  • Νέος κύκλος διαπραγματεύσεων από σήμερα ανάμεσα σε κυβέρνηση και δανειστές
  • Στόχος το Eurogroup της 4ης Δεκέμβρη για την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας

Ένας νέος κύκλος συζητήσεων λίγων ημερών ξεκινά από σήμερα ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους δανειστές, με στόχο το Eurogroup της 4ης Δεκέμβρη, στο οποίο έχει εκφραστεί τον τελευταίο καιρό, αλλά επισφραγίστηκε και στο χθεσινό EuroWorking Group, ότι είναι εφικτή η επίτευξη τεχνικής συμφωνίας (Staff Level Agreement).

Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή στόχος είναι η τελική συμφωνία για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης να επικυρωθεί στο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου, εφόσον έχουν νομοθετηθεί όλα τα προαπαιτούμενα.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών που βρίσκονται από χθες στην Αθήνα για τον τελευταίο γύρο διαπραγματεύσεων της τρίτης αξιολόγησης, θα επιχειρήσουν τεχνική συμφωνία επί της αρχής μέσα στις επόμενες έξι ημέρες. Σε περίπτωση που δεν καταστεί εφικτό κάτι τέτοιο –αν και φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο- οι Θεσμοί θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις στην Αθήνα μέχρι την 9η Δεκεμβρίου και θα αναχωρήσουν τότε, μαζί με τον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο για τη Νέα Υόρκη και το συνέδριο του Capital Link, στο οποίο πολλοί εξ αυτών είναι ομιλητές.

Το πρόγραμμα συναντήσεων με τους επικεφαλής των Θεσμών, όπως διευκρινίζουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, διαμορφώνεται ως εξής:

Η εναρκτήρια συνάντηση είναι προγραμματισμένη για τις 10:30. Θα ακολουθήσει στις 12:00 συνάντηση με θέμα την ενέργεια.

Στο άλλο σημαντικό μέτωπο της διαπραγμάτευσης, εκείνο των ιδιωτικοποιήσεων, ζητείται ένα σαφές σχέδιο επιτάχυνσης των παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν στο αποκαλούμενο Υπερταμείο.

πηγή