Μετατίθεται η λήψη της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ με απόφαση του ESM

Αναβάλλεται η εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ μετά από απόφαση του Συμβουλίου Διευθυντών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

Kρίθηκε ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και έτσι στη συνεδρίαση του ο ESM αποφάσισε να μην ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση που εκκρεμεί από την τρίτη αξιολόγηση.

Σημειώνεται πως η κυβέρνηση έλαβε 500 εκατ. ευρώ από την υπoδόση των 5,7 δισ. ευρώ του ESM τον Μάρτιο για την αποπληρωμή ληξιπροθέσμων χρεών και έπρεπε να διαθέσει, άλλα 500 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε έως τα τέλη Απριλίου να έχει εξοφλήσει προς τους ιδιώτες συνολικά 1 δισ. ευρώ.

Δεδομένου ότι η υποδόση του 1 δισ. ευρώ της τρίτης αξιολόγησης θα είναι διαθέσιμη έως τις 15 Ιουνίου το ΔΣ του ESM θα συνεδριάσει μέσω τηλεδιάσκεψης την επόμενη εβδομάδα για να αξιολογήσει εκ νέου την κατάσταση.

Εάν και τότε δεν υπάρξει θετική απόφαση τότε η «δεσμευμένη» για την εξόφληση οφειλών δόση θα επιστρέψει στον ESM.

Καμία ανησυχία από την κυβέρνηση

Από την πλευρά τους κυβερνητικοί κύκλοι σχολιάζουν πως δεν υπάρχει ο παραμικρός λόγος ανησυχίας καθώς «η εκταμίευση της υποδόσης θα γίνει κανονικά στις 15 Ιουνίου».

πηγή