Λίβανος: Έναν πύραυλο εδάφους – αέρος βρήκε σε αποθήκη του Μετώπου Αλ Νόσρα ο στρατός του Λιβάνου

Άνδρες των ενόπλων δυνάμεων του Λιβάνου βρήκαν έναν πύραυλο εδάφους-αέρους (SAM) σε μια αποθήκη όπλων που την εγκατέλειψαν οι μαχητές του Μετώπου Νόσρα (νυν Τζαμπχάτ Φάταχ αλ Σαμ) αφού απώλεσαν ορισμένες θέσεις που είχαν υπό τον έλεγχό τους στον βορειοανατολικό Λίβανο.

Μια πηγή των λιβανέζικων υπηρεσιών ασφαλείας είπε ότι στην αποθήκη αυτή φυλάσσονταν και αντιαρματικοί πύραυλοι TOW, αμερικανικής κατασκευής. Στις φωτογραφίες που έστειλε η πηγή αυτή διακρίνονται πολλά βλήματα και ρουκέτες, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Κατά τον εξαετή εμφύλιο πόλεμο στη Συρία κυκλοφορούσαν σποραδικά πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οργανώσεις ανταρτών είχαν αποκτήσει πρόσβαση σε πυραύλους SAM. Πέρσι η συριακή κυβέρνηση είπε ότι οι αντάρτες χρησιμοποίησαν έναν τέτοιο πύραυλο για να καταρρίψουν ένα μαχητικό αεροσκάφος. Ωστόσο οι αντάρτες από την πλευρά τους υποστήριξαν ότι το έριξαν με αντιαεροπορικά όπλα.

Το Μέτωπο Νόσρα ήταν το επίσημο παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία μέχρι πέρσι: τότε αποσχίσθηκε από τη μητρική οργάνωση και μετονομάστηκε σε Τζαμπχάτ Φάταχ αλ Σαμ. Οι μαχητές του είχαν υπό τον έλεγχό τους έναν μικρό θύλακα πάνω στα σύνορα της Συρίας με τον Λίβανο, μέχρι τον περασμένο μήνα, όταν αναγκάστηκαν να τον εκκενώσουν μετά από επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον τους η Χεζμπολάχ.

Ο στρατός του Λιβάνου αναπτύχθηκε στη συνέχεια στις θέσεις αυτές που είχε ανακτήσει η Χεζμπολάχ, η σιιτική λιβανέζικη οργάνωση που μάχεται στο πλευρό του συριακού καθεστώτος.

Οι ένοπλες δυνάμεις του Λιβάνου σχεδιάζουν επίσης μια επιχείρηση εναντίον ενός θύλακα του Ισλαμικού Κράτους, πολύ κοντά σε αυτόν που ήλεγχε η Αλ Νόσρα, σε μια ορεινή περιοχή πάνω στα σύνορα των δύο χωρών.

(ΑΠΕ – ΜΠΕ)

πηγή