Ισπανός ΥΠΕΞ: Πλαστές οι φωτογραφίες από αστυνομική βία στην Καταλονία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, Αλφόνσο Νταστίς, υποστήριξε ότι είναι πλαστές «πολλές» φωτογραφίες από αστυνομική βία εις βάρος διαδηλωτών την ημέρα του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

Η κυβέρνηση της Μαδρίτης ζήτησε συγγώμη από τους τραυματισμένους διαδηλωτές μερικές μέρες μετά το δημοψήφισμα. Οι καταλανικές αρχές υποστηρίζουν ότι 1.066 άνθρωποι χρειάστηκαν ιατρική βοήθεια μετά τα επεισόδια, όπως αναφέρει το BBC.

Eπιπλέον, ο Νταστίς διέψευσε ότι η απόφαση της Μαδρίτης να καθαιρέσει την κυβέρνηση της Καταλονίας και να οργανώσει νέες εκλογές ισοδυναμεί με «πραξικόπημα».

«Αν κάποιος επιχείρησε πραξικόπημα, αυτή είναι η περιφερειακή κυβέρνηση της Καταλονίας», δήλωσε ο Νταστίς στο BBC και στην εκπομπή The Andrew Marr Show.

«Αυτό που κάνουμε είναι να ακολουθούμε αυστηρά ό,τι προβλέπει το σύνταγμά μας», είπε και το περιέγραψε ως «εντελώς όμοιο με το γερμανικό σύνταγμα».

«Αν δείτε τις υπόλοιπες δημοκρατίες και σίγουρα τους εταίρους μας στην Ε.Ε., δεν θα δέχονταν ένα τμήμα της χώρας τους να λάβει μια τέτοια απόφαση».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ – BBC)

πηγή