Θρίλερ με το νέο «Σκριπάλ» στη Βρετανία: Το ζευγάρι δηλητηριάστηκε από νευροτοξική ουσία

Ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της Βρετανίας ξεκαθάρισε ότι τα δύο πρόσωπα που νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομείο του Γουίλτσιρ εκτέθηκαν στον νευροπαραλυτικό παράγοντα Ναβιτσόκ, την ίδια ουσία που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση εναντίον του ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκρίπαλ και της κόρης του.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας δήλωσε ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να προέκυψε από τις έρευνες της αστυνομίας ή να προέρχεται από πηγές των υπηρεσιών αντικατασκοπείας και να υποδεικνύει ότι ο άνδρας και η γυναίκα που νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση μετά την εύρεσή τους, αναίσθητων, σε σπίτι στο Έιμσμπερι, στοχοθετήθηκαν εσκεμμένα.

Ο Μπάσου ανέφερε ότι δεν υπάρχει κάτι στο ιστορικό του ζευγαριού–αμφότεροι είναι υπήκοοι του Ηνωμένου Βασιλείου, περίπου σαράντα ετών–που να αφήνει να εννοηθεί ότι θα μπορούσαν να γίνουν στόχος της νέας επίθεσης με τον νευροπαραλυτικό παράγοντα Ναβιτσόκ.

Ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής πρόσθεσε ότι η αστυνομία δεν γνωρίζει, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, πώς μεταδόθηκε, δηλαδή χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση, η νευροπαραλυτική αυτή ουσία.

Έκτακτη συνεδρίαση της βρετανικής κυβέρνησης

Έκτακτη συνεδρίαση της κυβέρνησης υπό τον υπουργό Εσωτερικών έχει προγραμματιστεί για σήμερα στη Μ. Βρετανία, μετά το περιστατικό με δύο άτομα στο Έιμσμπερι που βρέθηκαν εκτεθειμένα σε νευροτοξίνη.

Ο υπουργός Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Σαχίντ Τζάβιντ δήλωσε ότι θα προεδρεύσει μιας ειδική συνεδρίασης της κυβέρνησης την Πέμπτη στην οποία θα συζητηθεί η πορεία της έρευνας για τη δηλητηρίαση με νευρικό παράγοντα στην πόλη Έιμσμπουρι, που είχε ως αποτέλεσμα να βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση δύο άτομα

Το χρονικό του περιστατικού

Υπενθυμίζεται ότι ένας άνδρας και μια γυναίκα, αμφότεροι υπήκοοι του Ηνωμένου Βασιλείου, βρέθηκαν αναίσθητοι σε οίκημα στο Έιμσμπερι το Σάββατο, σε μικρή απόσταση από το Σάλσμπερι, όπου ο Σκρίπαλ και η κόρη του Γιούλια είχαν δηλητηριαστεί με την ίδια νευροτοξική ουσία στις αρχές Μαρτίου.

πηγή