«Θετικό μήνυμα από την Άγκυρα η πρώτη επίσκεψη ευρωπαίου αξιωματούχου στους δύο στρατιωτικούς»

«Αρχή ενός θετικού μηνύματος» χαρακτηρίζει ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μανώλης Κεφαλογιάννης, τις συνομιλίες που είχε κατά την επίσκεψή του πρώτου ευρωπαίου αξιωματούχου στις φυλακές της Αδριανούπολης συνοδεία του βουλευτή Έβρου της ΝΔ, Τάσου Δημοσχάκη, όπου συνομίλησε με τους δύο έλληνες αξιωματικούς.

«Επισκεφθήκαμε με τον συνάδελφό μου Τάσο Δημοσχάκη, τους δύο έλληνες αξιωματικούς, οι οποίοι παράνομα κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης. Ένιωσα πραγματικά υπερήφανος για την εκπαίδευση, το ήθος και τη δύναμη την οποία έδειξαν αυτά τα παιδιά, που ουσιαστικά στο τέλος μας παρηγορούσαν αντί να τους παρηγορήσουμε εμείς. Σημαίνει ότι αυτοί οι άνθρωποι περνούν ένα θετικό μήνυμα, το καλύτερο μήνυμα στην ελληνική νεολαία. Οι ίδιοι και οι γονείς τους με αξιοπρέπεια χειρίζονται αυτό το θέμα», σημείωσε λίγο πριν την αναχώρησή του από το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης ο κ. Κεφαλογιάννης.

Τόνισε ότι «εμείς το έχουμε ψηλά στην ατζέντα των προσπαθειών μας», συμπληρώνοντας πως «οι πιέσεις θα συνεχιστούν γιατί παράνομα κρατούνται παρά το διεθνή νόμο. Αυτή είναι και η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που με ομοφωνία όλων των πολιτικών δυνάμεων, όλων των πολιτικών αποχρώσεων, έδωσε το μήνυμα με το ψήφισμα της προηγούμενης βδομάδας. Αυτές οι προσπάθειες θα συνεχιστούν».

Αναφορικά με τις επόμενες ενέργειες, ο κ. Κεφαλογιάννης δήλωσε πως αύριο θα ενημερώσει τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, ενώ ήδη έχει ενημερωθεί ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης «ο οποίος με πράξεις συμβολισμού θα συμμετέχει σε εκδήλωση στην Ίμβρο, παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη…».

Εκτίμησε ότι «έχουμε μπροστά μας πολύ δρόμο» και εκφράζει την ελπίδα «με τη συμπαράσταση και την αρωγή και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, να ρθούμε σ’ ένα αίσιο τέλος, στο συντομότερο χρονικό διάστημα».

Εξήγησε πως η κράτηση καθίσταται παράνομη «γιατί δεν τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες. Είναι παράνομη διότι σε πολλές περιπτώσεις στις διασυνοριακές σχέσεις τέτοια θέματα μπορούσαν να τα διευθετήσουν οι χώρες στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο. Είναι παράνομη γιατί η Τουρκία ουσιαστικά δεν φέρεται ως κράτος δικαίου εδώ και πολύ καιρό και αποτυπώνεται στις εκθέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αλλά και στο Συμβούλιο της Ευρώπης και γιατί δεν είμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση. Αν η Τουρκία είχε πρόβλημα, το πρόβλημα θα το είχε με την Ελλάδα και όχι με ανθρώπους που από λάθος μπήκαν με τα διακριτικά στοιχεία ενός κράτους μέλους της Ε.Ε. στο έδαφος της Τουρκίας. Όλα αυτά μπορούμε να τα συζητήσουμε και σε πολιτικό και σε νομικό επίπεδο, νομίζω ότι γίνονται αυτές οι προσπάθειες σε όλα τα επίπεδα και ελπίζω να έχουμε ένα αίσιο τέλος σ’ αυτή την περιπέτεια».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

πηγή