Η έκθεση «Πικάσο 1932: Ερωτική Χρονιά» στο Παρίσι (εικόνες – video)

Ο Πάμπλο Πικάσο είναι, αναντίρρητα, ένας από τους τιτάνες της τέχνης του 20ου αιώνα. Το 1932 είναι η χρονιά στην οποία εδραιώθηκε η φήμη του. Σε αυτούς του 12 μήνες δημιούργησε περισσότερα από 300 έργα, και 100 από αυτά εκτίθενται από σήμερα στο Μουσείο Πικάσο, στο Παρίσι.

«Αποκαλέσαμε το 1932 “ερωτική χρονιά” γιατί ο Πικάσο χρησιμοποίησε τον ερωτισμό ως κινητήρια δύναμη στα έργα ζωγραφικής του» εξήγησε, στο Reuters, η επιμελήτρια της έκθεσης, Βιρζινί Πεντρισό.

Ανάμεσα στα έργα που εκτίθενται είναι το αριστουργηματικό «Το Όνειρο», ένα ιδιαίτερα ερωτικό πορτραίτο της κοιμώμενης Μαρί-Τερέζ Βαλτέρ, της μαιτρέσσας του εκείνη την περίοδο. Ένα άλλο είναι το «Κορίτσι μπροστά σ’ έναν καθρέφτη» – δάνειο από το MoMA της Νέας Υόρκης, το οποίο σπάνια «εγκαταλείπει» – και στο οποίο επίσης απεικονίζεται η Μαρί-Τερέζ Βαλτέρ.

«Αυτά τα έργα, κυρίως τα έργα ζωγραφικής, είναι φορτισμένα με μια έντονη ερωτική και σεξουαλική δύναμη. Είναι μέσω αυτής της ερωτικής δύναμης που ο Πικάσο δημιούργησε ακόμη πιο δυνατά και εκφραστικά έργα τέχνης» τόνισε η Πεντρισό.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

πηγή