«Εύθραυστες καρέκλες» από τον Hidemi Nishida (εικόνες)

Συνεχίζει το ιαπωνικό καλλιτεχνικό εργαστήριο του Hidemi Nishida τη σειρά «εύθραυστο». Τούτη τη φορά, δημιούργησε μια περιβαλλοντική εγκατάσταση με τίτλο «Εύθραυστες καρέκλες»: μια σειρά από απλές ξύλινες καρέκλες, τοποθετημένες στη λίμνη Πότορο, στη νήσο Χοκάιντο, τη βορειότερη της Ιαπωνίας.

Η Χοκάιντο είναι, κατά κάποιον τρόπο, ένα «φυσικό μουσείο» που επισκέπτονται οι τουρίστες, καθώς κατοικείται από τους αυτόχθονες Άινου. Η Πότορο είναι ιερή λίμνη για τους Άινου.

Η προσωρινή εγκατάσταση λειτουργεί σαν μεταφορά κάποιου χώρου στον οποίο ο άνθρωπος δεν μπορεί να φτάσει. Οι τουρίστες έρχονται να δουν τους Άινου, οι Άινου παρατηρούν τους τουρίστες που έρχονται να τους δουν. Μπορείς να νιώσεις αυτή την απόσταση, την απόσταση μεταξύ της τωρινής σου ύπαρξης, αυτής που προηγήθηκε και αυτής που πρόκειται να ακολουθήσει.

Το στούντιο έχει εστιάσει στο «προσωρινό» (και κατά συνέπεια, «εύθραυστο»). Πριν έξι χρόνια, είχε παρουσιάσει το «Εύθραυστο καταφύγιο», μια προσωρινή χειμωνιάτικη κατασκευή βαθιά μέσα στο δάσος του Σάπορο. Σεμνή κι ευγενική η κατασκευή, ήταν σχεδιασμένη να φέρνει κοντά, τον έναν με τον άλλο, ανθρώπους, αλλά δεν θα έμενε ίχνος της ύπαρξης της από τη στιγμή που την αποσυναρμολογούσαν.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

πηγή