Εντός της ημέρας νέα έξοδος της Ελλάδας στις αγορές μέσω ανταλλαγής ομολόγων

Eντός της ημέρας αναμένεται η νέα έξοδος της Ελλάδας στις αγορές, μέσω ανταλλαγής (swap) 20 ομολόγων ονομαστικής αξίας 29,7 δισ. ευρώ που είχαν εκδοθεί το 2012 στο πλαίσιο του PSI με 5 ομόλογα ίδιας ονομαστικής αξίας που θα έχουν διάρκεια από 5 ως 25 έτη.

Αναλυτικότερα, κύκλοι του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, ο οποίοι μίλησαν στο bigbusiness.gr, αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις συγκεκριμένες πληροφορίες, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.

Με τον τρόπο αυτό, ο ΟΔΔΗΧ δε θα ζητήσει νέα κεφάλαια από τις αγορές, αλλά θα επιχειρήσει να αλλάξει τη δομή του χρέους της για να μπορεί να υποδεχτεί «κανονικούς επενδυτές» πέρα από hedge funds.

Κάτι τέτοιο είναι σημαντικό για τη μετάβαση των ελληνικών ομολόγων από την κατηγορία junk στην κατηγορία της επενδυτικής επιλογής (BBB investment grade) στην προσπάθεια για την πλήρη επιστροφή της χώρας μας στις αγορές.

Κύριος στόχος των εκδόσεων αυτών είναι να διαμορφώσει ένα πεδίο αγορών και για την ΕΚΤ όταν αυτή εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στις κατηγορίες των επιλέξιμων για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE). Σημαντικό μέρος στην ανταλλαγή αυτή θα έχουν ελληνικές συστημικές τράπεζες αλλά και η ΤτΕ.

Τέλος να σημειωθεί ότι από τα συνολικά 320 δισ. ευρώ του ελληνικού χρέους, διακινούνται ελεύθερα στη δευτερογενή αγορά ελληνικά ομόλογα αξίας μόλις 40 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 30 δισ. ευρώ θα μετέχουν στο swap.

ΠΗΓΗ: bigbusiness.gr

πηγή