ΕΚΤ: Συζητήθηκαν εναλλακτικοί τρόποι για το QE

Διάφορες επιλογές αναφορικά με την επέκταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων, όπως προκύπτει από τα πρακτικά της συνεδρίασης που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Πέμπτη, συζήτησαν οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), αρμόδιοι για τη χάραξη της πολιτικής της, στη συνεδρίαση του περασμένου μήνα.

Συγκεκριμένα, οι αξιωματούχοι συζήτησαν τα οφέλη μιας επέκτασης μικρότερης διάρκειας του προγράμματος με μια μικρή μείωση στις αγορές ομολόγων έναντι μιας επέκτασης μεγαλύτερης διάρκειας με μια μεγαλύτερη μείωση στον όγκο των ομολόγων, σύμφωνα με πρακτικά, ενώ οι περισσότεροι φάνηκαν να συμφωνούν ότι το πιθανότερο να αποφασίσουν τι θα κάνουν στη συνεδρίαση της 26ης Οκτωβρίου.

Με το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους 2,3 τρισεκ. ευρώ να λήγει τον Δεκέμβριο, η ΕΚΤ βρίσκεται υπό πίεση προκειμένου να αποφασίσει τι θα κάνει. Οι αγορές αναμένουν επί του παρόντος ότι η κεντρική τράπεζα θα μειώσει τον όγκο των αγορών κατά ένα τρίτο στα 40 δισεκ. ευρώ τον μήνα, με το πρόγραμμα να επεκτείνεται κατά έξι έως εννέα μήνες.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

πηγή