Δύο νεκροί σε διαδήλωση της αντιπολίτευσης στην Κένυα (εικόνες)

Η κενυατική αστυνομία πυροβόλησε και σκότωσε δύο άτομα και τραυμάτισε ένα τρίτο, όταν ένα πλήθος προσπάθησε να εισέλθει δια της βίας σε αστυνομικό τμήμα στη διάρκεια μιας διαδήλωσης της αντιπολίτευσης κατά της επανάληψης των προεδρικών εκλογών, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος.

Περίπου 20 νεαροί προσπάθησαν να εισέλθουν στο αστυνομικό τμήμα στη διάρκεια ενός κατά τα άλλα ειρηνικού συλλαλητηρίου που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Μπόντο στη νοτιοδυτική κομητεία Σιάγια, αναγκάζοντας τους αστυνομικούς να ανοίξουν πυρ, δήλωσε τηλεφωνικώς η αστυνομική επίτροπος, Τζοσεφίν Ονούνγκα.

Η αστυνομία χρησιμοποίησε επίσης δακρυγόνα για να διαλύσει μικρές διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε τρεις μεγάλες πόλεις της Κένυας –την Κισούμου, την πρωτεύουσα και την πόλη-λιμάνι Μομπάσα— αψηφώντας μια κυβερνητική απαγόρευση των συγκεντρώσεων στα κέντρα των πόλεων.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Κένυας ακύρωσε τις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν τον Αύγουστο, επικαλούμενο διαδικαστικές παρατυπίες και κήρυξε άκυρη τη νίκη του προέδρου Ουχούρου Κενιάτα, ανοίγοντας τον δρόμο για μια επανάληψη της ψηφοφορίας στις 26 Οκτωβρίου.

Όμως ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Ράλια Οντίνγκα, δήλωσε ότι δεν θα λάβει μέρος, υποστηρίζοντας πως η ψηφοφορία δεν πρέπει να επαναληφθεί έως ότου εφαρμοστούν ευρείες μεταρρυθμίσεις προκειμένου να αποφευχθεί μια επανάληψη της αποτυχίας.

Η εκλογική επιτροπή ανακοίνωσε ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν κανονικά, με υποψήφιους τον Κενιάτα και άλλους έξι, κανένας από τους οποίους δεν συγκέντρωσε πάνω από το 1% στις εκλογές του Αυγούστου.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters – AFP)

πηγή