Γερμανικές εκλογές: Επανεκλογή με απώλειες για Μέρκελ – Τρίτη δύναμη το ακροδεξιό AfD

  • Οι Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) της Μέρκελ δεν θα μπορέσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού μόνο με τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP) ή μόνο με τους Πράσινους
  • Η αντιπρόεδρος του SPD δήλωσε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα αποτελεί βαριά ήττα για το κόμμα και σημαίνει το τέλος του μεγάλου συνασπισμού
  • «Τα καταφέραμε. Είμαστε στην Βουλή και θα αλλάξουμε τη Γερμανία. Θα κυνηγήσουμε την κ. Μέρκελ», δήλωσε ο κεντρικός υποψήφιος του ακροδεξιού AfD
  • Περίπου 1,5 εκ. ψήφοι της AfD προέρχονται από ανθρώπους που δεν είχαν ψηφίσει την προηγούμενη φορά, ένα εκ. από πρώην ψηφοφόρους της CDU/CSU και περίπου 500.000 από τα άλλα κόμματα
  • «Θα ήλπιζα για καλύτερο αποτέλεσμα, αλλά ο στρατηγικός στόχος επετεύχθη», σημείωσε η Μέρκελ
  • «Πικρή ημέρα για τους γερμανούς σοσιαλδημοκράτες. Χάσαμε», τόνισε ο Σουλτς

Την τέταρτη θητεία της στην καγκελαρία της Γερμανίας εξασφαλίζει -με πανηγυρικό τρόπο- η Άγκελα Μέρκελ, μετά το πρώτο exit poll των εκλογών. Τρίτη δύναμη οι ακροδεξιοί «Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD)».

Σύμφωνα με την πρόγνωση εκλογικού αποτελέσματος που μετέδωσε το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) λαμβάνει 32,5%, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) 20%, η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) 13,5 %, οι Φιλελεύθεροι (FDP) 10,5%, οι Πράσινοι 9,5% και η Αριστερά 9%.

Σύμφωνα με το ARD, οι Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) της Μέρκελ δεν θα μπορέσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού μόνο με τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP) ή μόνο με τους Πράσινους.

Εάν πράγματι αποκλειστεί το ενδεχόμενο συνέχισης του μεγάλου συνασπισμού, μεταξύ CDU/CSU και SPD, θα πρέπει από αύριο να διερευνηθούν οι δυνατότητες για τον σχηματισμό συνασπισμού “Τζαμάικα”, μεταξύ CDU/CSU, Φιλελεύθερων (FDP) και Πρασίνων.

Σε κάθε περίπτωση, τα αποτελέσματα αποτελούν πολιτικό σεισμό για τη Γερμανία, καθώς, όπως έγινε γνωστό, περίπου 1,5 εκ. ψήφοι της AfD προέρχονται από ανθρώπους που δεν είχαν ψηφίσει την προηγούμενη φορά, ένα εκ. από πρώην ψηφοφόρους της CDU/CSU και περίπου 500.000 από τα άλλα κόμματα.

Μέρκελ: Θα ήλπιζα για καλύτερο αποτέλεσμα, αλλα ο στρατηγικός στόχος επετεύχθη

«Θα ήλπιζα για καλύτερο αποτέλεσμα, αλλά έχουμε πίσω μας μια πολύ ιδιαίτερη κοινοβουλευτική περίοδο και πετύχαμε τον στρατηγικό μας στόχο. Θα είμαστε επικεφαλής της επόμενης κυβέρνησης», δήλωσε η Άγκελα Μέρκελ, λίγο μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων.

Η κ. Μέρκελ αναφέρθηκε ήδη στην επιτυχία της «Εναλλακτικής για την Γερμανία», τονίζοντας ότι «αυτούς τους ψηφοφόρους πρέπει να τους ξανακερδίσουμε, δινοντας καλές λύσεις στα προβλήματα».

Απώλειες για το CDU/CSU – «Το αποτέλεσμα αποτελεί μεγάλη απογοήτευση»

Η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) έχασε μεγάλο μέρος της δύναμής της, καταγράφοντας το χαμηλότερο πόσοστό της από το 1949.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στο προπύργιο τους τη Βαυαρία οι Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) του Χορστ Ζέχοφερ συγκεντρώνουν το 38,5%, την ώρα που στις εκλογές του 2013 είχαν συγκεντρώσει το 49,3%.

Το στέλεχος της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης της Βαυαρίας (CSU), Αλεξάντερ Ντόμπριντ, δήλωσε ότι «για το σύνολο των μελών της κυβέρνησης η σημερινή βραδιά αποτελεί μία μεγάλη απογοήτευση».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του CDU, Φόλκερ Κάουντερ, δήλωσε ότι οι Χριστιανοδημοκράτες «πετύχαμε τον εκλογικό μας στόχο, που ήταν να είμαστε το μεγαλύτερο κόμμα και έχουμε εντολή να σχηματίσουμε κυβέρνηση. Η Άγκελα Μέρκελ παραμένει καγκελάριος και οι ψηφοφόροι μας θα είναι ευγνώμονες για αυτό».

Ο επικεφαλής της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU), Χορστ Ζέχοφερ, δήλωσε ότι το κόμμα του είδε τα ποσοστά του να μειώνονται επειδή άφησε «ανοικτή τη δεξιά του πτέρυγα».

«Κάναμε το λάθος να αφήσουμε τη δεξιά μας πτέρυγα ανοικτή. Αυτό το εκμεταλλεύθηκαν οι βασικοί μας αντίπαλοι», δήλωσε ο Ζέχοφερ μιλώντας στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Βαυαρίας BR24.

«Δεν θα κατηγορήσω κανέναν (για το αποτέλεσμα)», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι το κόμμα θα πρέπει να εργαστεί για να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων.

«Έχουμε ένα κενό στα δεξιά και θα το κλείσουμε με πολιτικές που θα διασφαλίζουν ότι η Γερμανία θα παραμείνει Γερμανία», υπογράμμισε.

Βαριά ήττα για το SPD – Περνάει στην αντιπολίτευση – Σουλτς: Χάσαμε

Ο ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), Μάρτιν Σουλτς, δήλωσε ότι η σημερινή είναι μία πικρή ημέρα για τους γερμανούς σοσιαλδημοκράτες. «Χάσαμε τις εκλογές».

Παράλληλα επεσήμανε ότι οι ψηφοφόροι έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα ότι επιθυμούν το SPD στην αντιπολίτευση.

Η αντιπρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Μανουέλα Σβέζιχ, δήλωσε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα αποτελεί βαριά ήττα για το SPD και σημαίνει το τέλος του μεγάλου συνασπισμού. «Λάβαμε μία σαφή εντολή από τους ψηφοφόρους να περάσουμε στην αντιπολίτευση», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF. «Για μας, ο μεγάλος συνασπισμός τελειώνει σήμερα», πρόσθεσε. Παράλληλα, δήλωσε ότι ο Μάρτιν Σουλτς δεν θα παραμείνει στην ηγεσία του κόμματος. Τις δηλώσεις της Σβέζιχ επιβεβαίωσε και ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος, Τόμας Όπερμαν.

AfD: Θα αλλάξουμε τη Γερμανία, θα κυνηγήσουμε την κ. Μέρκελ

Ιστορικό εκλογικό σκορ κατέγραψε το εθνικιστικό λαϊκιστικό κόμμα της γερμανικής δεξιάς «Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD)», που λαμβάνει το 13,5% των ψήφων.

«Τα καταφέραμε. Είμαστε στην Βουλή και θα αλλάξουμε την Γερμανία», δήλωσε ο κεντρικός υποψήφιος του κόμματος, Αλεξάντερ Γκάουλαντ, εν μέσω πανηγυρισμών από το αρχηγείο του AfD. «Θα αλλάξουμε αυτή τη χώρα. Μόνο ο ιδεαλισμός (των μελών και των υποστηρικτών μας) μας έφερε εδώ και θέλω να σας ευχαριστήσω για αυτό. Και αγαπητοί φίλοι, τώρα που είμαστε προφανώς η τρίτη μεγαλύτερη δύναμη, η κυβέρνηση πρέπει να προετοιμαστεί. Θα τους κυνηγήσουμε. Και θα κυνηγήσουμε την κ. Μέρκελ και θα πάρουμε πίσω τη χώρα μας και τους πολίτες μας», συμπλήρωσε.

Η συμπρόεδρος του κόμματος, Φράουκε Πέτρι, χρησιμοποίησε μια φράση του Μαχάτμα Γκάντι για να σχολιάσει στο Twitter την ιστορική νίκη του κόμματός της στις βουλευτικές εκλογές.

«’Πρώτα σε αγνοούν, μετά γελούν εις βάρος σου, μετά σε πολεμούν και μετά κερδίζεις’- Γκάντι. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ #Btw17#AfD», έγραψε η Πέτρι στο Twitter.

Στο μεταξύ διαδηλωτές έχουν συγκεντρωθεί μπροστά από τα γραφεία του κόμματος στην Αλεξάντερπλατς του Βερολίνου.

Η Μαρίν Λεπέν συνεχάρη το AfD

Η επικεφαλής του ακροδεξιού γαλλικού κόμματος Εθνικό Μέτωπο (FN), Μαρίν Λεπέν, συνεχάρη την «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AFD) για το αποτέλεσμα που έφερε στις εκλογές.

«Μπράβο στους συμμάχους μας του AfD για αυτό το ιστορικό ποσοστό! Είναι ακόμη ένα σημάδι ότι οι πολίτες της Ευρώπης ξυπνούν», έγραψε η Λεπέν στον λογαριασμό της στο Twitter.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters – AFP)

πηγή